Bio jedan JAT uskoro izlazi iz štampe

Povodom 75 godina od osnivanja Jugoslovenskog aerotransporta uskoro izlazi knjiga ‘Bio jedan JAT’ Jove Simišića.

Datum / Date: 09.02.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Jovo Simišić

Povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja JAT-a, krajem marta izlazi knjiga Jove Simišića “Bio jedan JAT”, u kojoj autor iznosi svoje viđenje nastanka, uspona i pada Jugoslovenskog aerotransporta, od osnivanja 1947. do gašenja 2013.

Knjiga je pokušaj da na jednom mestu ostane autentičan trag o jednom velikom preduzeću, koje je ostavilo neizbrisiv trag ne samo u bivšim jugoslovenskim, već i evropskim i svetskim prostorima. Neispričana priča o JAT-u iznutra, o ljudima koji su ga stvarali, o vremenu, okolnostima, političkom i ekonomskom sistemu u kojima je nastajao, rastao i propadao. Bazirana je na pričama o tome kako se nekada radilo, o entuzijazmu, odanosti, kreativnosti, stručnosti – svemu onome što je krasilo vreme i radnike, koji su istinski radni heroji bivšeg JAT-a i junaci ove knjige.

U knjizi su obrađene biografije – portreti 35 istaknutih ličnosti, koje su ostavile snažan pečat u razvoju JAT-a. Među njima je nekolicina istaknutih radnika o kojima se iz razno-raznih razloga do sada nije pisalo, i o kojima se gotovo ništa nije znalo.

Autor, pri tome, nije izostavio ni ono što nije bilo dobro: greške, propuste i promašaje, razne mahinacije i zloupotrebe, gluposti i destrukciju – nešto o čemu se baš nije otvoreno i javno govorilo. O različitim interesima, sitnosopstveničkim i cehovskim sukobima unutar preduzeća i sopstvenom doprinosu samih JAT-ovaca u rasturanju kompanije u kojoj su radili. Takođe i o udesima, incidentima pa i otmicama aviona.

Pretprodaja

Počela je pretprodaja knjige po promotivnoj ceni sa popustom.

CENA KNJIGE U PRETPRODAJI:

iz Srbije: 3.000 RSD > 2.000 RSD
iz inostranstva: 25 EUR > 17 EUR 

Svi zainteresovani za kupovinu knjige u pretprodaji mogu da se jave direktno autoru na e-mail adresu: simisicj@gmail.com 

Poseban deo je o tome ko je i kako učestvovao u rasturanju i urušavanju JAT-a.

Na kraju knjige je spisak 1.050 letača, svih profila, koji su leteli u saobraćaju od osnivanja preduzeća do kraja 2013. godine

Cena ove bogato ilustrovana knjige, obima 400 strana, formata A-4, nakon izlaska iz štampe, za kupce u Srbiji će biti 3.000 RSD, a za inostranstvo 25 EUR, plus troškovi dostave.

Foto: iz kolekcije Jove Simišića

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije