Bugarska poništila tender za koncesiju sofijskog aerodroma

Privremena bugarska vlada poništila je koncesiju sofijskog aerodroma pod izgovorom da nije u državnom interesu.

Datum / Date: 10.05.2017.

Autor / Author: Aviatica

Početkom aprila, tada privremena bugarska vlada, poništila je tender za koncesiju sofijskog aerodroma uz kratko objašnjenje da „je štetan po državne interese“.

Kako je Aviatica već pisala ishod ovog tendera odavno je postao neizvestan Favicon - 16x16 na šta je ukazivalo i to što je njegov rok pomeran četiri puta od novembra prošle godine pa sve do aprila, kada je, sasvim očekivano, i poništen.

Privremeni ministar saobraćaja je 5. aprila doneo odluku o njegovom poništavanju i medijima tom prilikom nije dao previše informacija naglasivši da će svi detalji biti objavljeni u službenom glasniku Evropske unije.

On je ipak izneo neke podatke koji su bili zaslužni za donošenje odluke o poništavanju tendera. Naveo je da je prema ekspertskoj analizi iznos inicijalne koncesione nadoknade od 550 miliona leva (oko 281 milion evra) previsok. Analiza je pokazala da bi ovako visoka nadoknada neminovno prouzrokovala povećanje aerodromskih taksi i troškova do 25 miliona evra na godišnjem nivou što bi kao krajnji rezultat proizvelo drastičnu redukciju saobraćaja sa najvećeg bugarskog aerodroma ali i povećanje cena aviokarata koje plaćaju putnici.

Koncesioni proces došao je u veoma neobičnom trenutku kada sofijski aerodrom beleži izuzetne operativne rezultate. Od 4 miliona putnika koliko je opsluženo na ovom aerodromu tokom 2015, pa preko 5 miliona u 2016, aerodrom će doći do 7 miliona putnika ove godine, najviše zahvaljujući rastu operacija low-cost avioprevoznika Wizz Air i Ryanair, ali isto tako i očigledno uspešnom prilagođavanju domaćeg prevoznika Bulgaria Air sve snažnijoj low-cost konkurenciji.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije