Česti kvarovi aviona prave probleme u saobraćaju Air Serbije

Oko 280 srpskih turista ceo dan čekalo u Antaliji na poletanje za Beograd zbog kvara aviona Boeing 737 aviokompanije Air Serbia

Datum / Date: 11.08.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aviolet / Air Serbia

Jedan avion aviokompanije Air Serbia kvari se gotovo svakodnevno i pravi velika zakašnjenja i poremećaje u saobraćaju. U pitanju je avion Boeing 737 registarske oznake YU-ANI (star 33 godine). Ovaj avion je ispao iz saobraćaja u Antaliji, u četvrtak, 8. avgusta nakon leta JU9710 iz Beograda.

Po dolasku na antalijski aerodrom utvrđeni su tehnički problemi zbog čega je povratni let za Beograd (JU 9711) kasnio sedam sati. Zbog toga su ispomerani neki popodnevni letovi: jedan čarter za Antaliju kasnio je oko četiri sata a let za Tivat (JU186) sat i po, a još najmanje tri leta su zabeležila kašnjenja.

Isti avion je ispao iz saobraćaja i sledećeg dana, u petak, 9. avgusta. On je poleteo na redovnom letu JU 340 za Štutgart, ali se iznad Mađarske okrenuo i vratio na beogradski aerodrom da bi posle podneva ponovo bio vraćen u saobraćaj na čarter letu za Sardiniju (Algero, JU 9760).

Foto: FlightRadar24

Skoro ceo dan zaglavljeni na aerodromu

U subotu, 10. avgusta, ovaj avion odlazi u Antaliju (čarter let JU 9110) i tamo ostaje u kvaru. Sleteo je oko 14 časova po lokalnom vremenu. Ovaj avion je imao plan leta Beograd – Antalija – Banjaluka – Antalija – Beograd. Tamo su ostali putnici sa leta do Banjaluke (JU 9111) i kasnijeg leta do Beograda (JU 9113), ali i putnici sa leta JU 9119 po koje je to popodne trebalo da dođe YU-AND, koji je, međutim, angažovan da preveze putnike sa pokvarenog YU-ANI.

Oba aviona su pred kraj dana krenula za Beograd i stigli su ovde iza jedan sat po ponoći (11. avgusta). To znači da su dve velike grupe srpskih turista (oko 280) proveli na antalijskom aerodromu skoro ceo dan čekajući na let.

I tu nije kraj problemima sa avionom YU-ANI. Jutros (11. avgust) je let za Kopenhagen (JU410) kasnio sat i po nakon što je ovaj avion koji je trebalo da bude na tom letu ponovo otkazao, četvrti put u četiri dana. Umesto njega ubačen je avion koji je trebalo da leti za Cirih na letu JU370. Ovaj let je otkazan.

I jedan Airbus van saobraćaja

Dodatne probleme Air Serbiji pravi i kvar na avionu Airbus A319 registarske oznake YU-APF (star 11 godina). Ovaj avion je imao tehničkih problema, 5. avgusta, od kada se nalazi u hangaru na popravkama i tamo je već šest dana.

Kako je jedan Airbus stalno angažovan na nedavno uvedenim niškim linijama, a ovogodišnji red letenja u čarter saobraćaju ima za 30 posto više operacija, jasno je da samo jedan mali kvar može izazvati ogroman kolaps u saobraćaju, kao što je to ovog vikenda slučaj.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije