Protesti zatvorili aerodrom u Hong Kongu

Aerodrom u Hong Kongu u potpunosti zatvoren nakon što je više hiljada protestanata okupiralo zgradu terminala.

Datum / Date: 12.08.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Lip Jin Lee / Flickr

Nakon što je više hiljada protestanata ušlo u zgradu aerodroma u Hong Kongu došlo je do obustave odlaznih letova, a potom je i celokupan saobraćaj prekinut.

Protesti koji već mesecima traju u Hong Kongu, poslednjih dana su prerasli u nasilne i dolazi do čestih sukoba sa organima reda. Najnovija ideja organizatora protesta je blokada jednog od najprometnijih aerodroma na svetu.

Pre četiri dana počeli su da dolaze demonstrantni u zgradu terminala, ali je sve do jutros njihov broj bio mali da bi to moglo da ugrozi odvijanje saobraćaja. Jutros se međutim u aerodromskoj zgradi pojavilo na hiljade protestanata.

Najednom je sve bilo zakrčeno. Putnici nisu mogli da se čekiraju za letove, parkirališta su bila blokirana, svi prolazi su bili zagušeni. Aerodromski operator je zato doneo odluku da otkaže sve letove u odlasku jer je nemoguće obaviti sve aerodromske procedure.

U sukobima sa policijom, jedna demonstrantkinja je zadobila povredu oka, zbog čega su protesti dodatno podivljali. Građani su masovno počeli da stavljaju poveze preko oka u znak solidarnosti sa povređenom ženom, a njihov broj se drastično povećao i prema najnovijim informacijama ima ih preko pet hiljada. Na snimcima svetskih tv mreža mogu se videti terminali koji su u potpunosti ispunjeni demonstrantima.

Iako su neki kineski mediji objavili da će saobraćaj biti obnovljen od utorka, 13. avgusta u 6 sati ujutro po lokalnom vremenu, ta informacija još uvek nije zvanična. Na sajtu aerodroma stoji obaveštenje da je saobraćaj u potpunosti obustavljen i mole se putnici da se obrate za pomoć svojim aviokompanijama, da ne kreću ka aerodromu, a oni koji su tamo da ga napuste.

Naslovna foto: Lip Jin Lee / Flickr

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije