Da li životinje za emocionalnu podršku smeju u avion?

Prevoz životinja avionom iziskuje komplikovane procedure za prevoznike i putnike, a za životinje može da bude i veoma traumatično.

Datum / Date: 07.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

Prevoz životinja u avio-saobraćaju regulisan je strogim i komplikovanim pravilnicima poznatim kao LAR (Live Animals Regulations). Ova pravila kontrolišu i određuju međunarodna asocijacija avio-saobraćaja IATA i brojne nacionalne regulatorne vazduhoplovne agencije poput FAA u Sjedinjenim Državama, EASA u Evropskoj uniji ili DCV (Direktorat civilnog vazduhoplovstva) u Srbiji.

Uprkos preciznim pravilnicima nesuglasice i incidenti se često dešavaju. Nedavno je američki United imao veoma neprijatnu situaciju po svoj imidž kada je na let odbio da primi pauna, registrovanu životinja za emocionalnu podršku (Emotional Support Animal) prema američkim zakonima.

Osobe sa posebnim potrebama, slabo pokretne osobe, slabovide ili osobe sa oštećenim sluhom mogu imati kao pratnju psa posebno dresiranog za ovu značajnu društvenu ulogu. U SAD je, međutim, moguće da se kao životinja za podršku registruje bilo koja životinja, a osobe koje ih mogu registrovati su i osobe sa najrazličitijim psiho-fizičkim problemima. Odluku o registraciji donose lekari i psihijatri.

Avio-kompanije primenjuju veoma tolerantna pravila za prevoz ovih životinja, ali se sada na primeru United-a pokazalo da su ona nedovoljno jasno propisana i ograničena.

Nakon što je jedna putnica u avion želela da ukrca Dekstera, pauna, koji je registrovan kao životinja za podršku, United je shvatio da ovako dalje neće moći. Pokrenuta je inicijativa da se pravilnik o prevozu životinja avionom promeni i da se veoma jasno precizira koje životinje mogu uopšte da uđu u avion. Paun, sudeći po poslednjem događaju, neće biti na tom spisku. Biće potrebno da se do detalja precizira koje životinje neće nikako moći da se unesu u avion pošto su putnici postali sve kreativniji u biranju svojih životinja za podršku. Osim paunova zabrana će se odnositi i na sve insekte, paukove, sve kopitare, životinje sa kljovama i rogovima…

Iz United-a su poručili da je u poslednjih godinu dana za 75% porastao broj životinja za podršku na njihovim letovima sa 43.000 u 2016. na 76.000 u prošloj godini.

Sa druge strane, putnici koji žele da putuju avionom zajedno sa svojim ljubimcima mogu to da urade ali takođe uz određena ograničenja. U zavisnosti od veličine i vrste životinje one mogu biti primljene u putničku kabinu ili u prtljažnik. Uvek moraju biti smeštene u standardne kontejnere (kaveze) i za njih se mora platiti karta. Svaka avio-kompanija određuje svoja posebna pravila za prevoz kućnih ljubimaca, a na svetu ima dosta onih koje uopšte ne omogućavaju njihov prevoz. Low-cost avio-kompanije, na primer, nemaju mogućnost prevoza kućnih ljubimaca niti u kabini, niti u prtljažniku. Prevoz životinja u putničkoj kabini je takođe u potpunosti zabranjen i u arapskim avio-kompanijama uz jedan egzotičan izuzetak. Soko, kao tradicionalna životinja u arapskom svetu, ima otvorena vrata svakog tamošnjeg aviona.

Prevoz životinja je regulisan veoma brojnim i komplikovanim procedurama i pravilima i putnike dodatno košta. Osim posebne karte oni moraju da nabave i kontejner za prevoz i sve neophodne sanitarno-veterinarske dozvole. Poželjno je da se pre same rezervacije detaljno raspitaju kod izabranog avio-prevoznika o svim pravilima.

Putovanje avionom za životinje je veoma stresno i putnici koji žele da svog ljubimca smeste među kofere treba dobro da razmisle da li je to baš neophodno.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije