Delta Air Lines očekuje svoj prvi A220-100

U Kvebeku je testiran prvi A220 u bojama Delte pred isporuku ovoj kompaniji za koju će početi da leti od nove godine.

Datum / Date: 08.10.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus

Prvi Airbus A220-100 u bojama američke aviokompanije Delta Air Lines leteo je prvi test let pred isporuku . Letom je upravljala specijalna test posada programa A220, obavljen je sa aerodroma Mirabel u Kvebeku i trajao je malo kraće od tri sata.

Ovaj će avion biti uskoro predat američkoj kompaniji koja planira da ga početkom 2019. uključi u redovan saobraćaj. Biće to prva američka kompanija koja će koristiti ovaj avion i četvrta na svetu posle Air Baltic-a, SWISS-a i Korean Air-a. Ujedno Delta će biti i najveći korisnik ovog modela sa naručenih 75 aviona.

Airbus A220 je bivši Bombardier CSeries, koji je zahvaljujući saradnji Bombardier-a i Airbus-a priključen Airbus-ovoj porodici kada je dobio i novo ime. Avion se pokazao kao izuzetan. Aviokompanije koje ga koriste su veoma zadovoljne njegovim performansama. Proizveden je od najsavremenijih materijala, ima odličnu aerodinamiku i veoma je efikasan. Korišćenjem Pratt & Whitney motora najnovije generacije PW1500G postiže do 20% ušteda u potrošnji goriva.

Sa dosadašnjom narudžbinom od preko 400 aviona, A220 preti da postane najprodavaniji avion u kategoriji aviona kapaciteta od 100 do 150 sedišta.

Foto: Airbus

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije