Direktorat blokirao Ryanair u nameri da otvori liniju od Niša do Frankfurta

DCV odbio da izda dozvolu aviokompaniji Ryanair za planiranu liniju od Niša do aerodroma Frankfurt - Hahn.

Datum / Date: 29.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Ryanair Media Centar

Aviokompanija Ryanair je izdala saopštenje povodom blokade koju je dobila od Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije za uspostavljanje nove linije iz Niša.

Ova je kompanija planirala da od 13. januara uvede redovnu liniju od Niša do aerodroma Frankfurt – Hahn sa dva leta nedeljno.

Kako je Republika Srbija potpisnica Sporazuma o otvorenom nebu, tj. članica je Zajedničkog evropskog vazduhoplovnog područja (ECAA), to evropskim i srpskim aviokompanijama nije potrebna dozvola za uspostavljanje letova unutar ovog područja.

Ostaje nejasno, po kom je osnovu, naš Direktorat, koji je kao zvanično nacionalno vazduhoplovno regulatorno telo odbilo Ryanair, jer ova kompanija nije ni bila dužna da podnosi zahtev za izdavanje dozvole.

U saopštenju Ryanair-a se kaže da je liniju odobrio nemački Direktorat (CAA), ali da je blokada stigla od srpskog direktorata (DCV).

„Linija Ryanair-a od Niša, koja ju odobio nemački direktorat, blokirana je od strane srpskog direktorata, a u korist monopola koji Air Serbia ima. S obzirom da ova ruta (Niš- Frankfurt) nije kvalifikovana kao linija od javnog interesa (PSO) prema pravilima Evropske komisije, ona bi trebalo da ostane otvorena za konkurenciju“, navodi se u saopštenju Ryanair-a.

Linija za koju Ryanair-u nije izdata dozvola, je nedavno dodeljena aviokompaniji Air Serbia, prema Sporazumu o uspostavljanju redovnog avio saobraćaja iz Niša na 12 linija koje su proglašene linijama od javnog interesa.

Ryanair je danas, 29. oktobra, izdao zvanično saopštenje i u njemu je navedeno da će svi putnici koji su već kupili karte biti kontaktirani i da će biti obeštećeni u punom iznosu

Umesto od Niša do Frankfurta (Hahn), Ryanair će kapacitete iskoristiti za novu liniju od Banjaluke do ovog grada u Nemačkoj, a letovi će početi u februaru.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije