Avioni Boeing 737NG na vanrednom tehničkom pregledu

Američke vazduhoplovne vlasti naložile vanredan tehnički pregled Boeing-ovih aviona 737NG zbog uočenog problema na spoju krila i trupa.

Datum / Date: 31.10.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: ZK-NZE / Flickr

Pre mesec dana, krajem septembra, američke vazduhoplovne vlasti (FAA) su naložile vanredan tehnički pregled svih aviona Boeing 737NG koji imaju preko 30.000 poletanja i sletanja.

Razlog je potencijalni problem sa viljuškastim spojnicama (okovima) koje spajaju krilo sa trupom aviona. Problem je uočen nakon brojnih prijava aviokompanija da su na tom mestu uočene naprsnuća.

Nakon ove odluke FAA, aviokompanije širom sveta su počele da povlače ove avione iz saobraćaja kako bi se obavio vanredan tehnički pregled i kako bi ove spojnice bile zamenjene. Prema pisanju AFP-a, trenutno je oko 50 aviona prizemljeno.

Američka aviokompanija Southwest Airlines je još početkom oktobra prizemljila devet svojih aviona ovog modela, kasnije je to uradila i korejska kompanija Korean Air, a danas je i australijski Qantas naložio povlačenje iz saobraćaja svojih aviona.

Naprsnuća su se pojavile na jednom od najvažnijih delova aviona, takozvanom „pickle fork“ okovu, koji se nalazi na trupu aviona i služi za dodatno učvršćivanje spoja krila sa trupom.

Foto: ZK-NZE / Flickr

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije