Dron proleteo na 10m od aviona Lufthanse kod Minhena

Sve veći broj dronova koji nekontrolisano upadaju na putanje putničkih aviona predstavlja rastući rizik po bezbednost saobraćaja.

Datum / Date: 11.08.2016.

Autor / Author: Kurt Hofmann

Nemačka Lufthansa je potvrdila incident u kome se njen avion Airbus A321 umalo sudario sa dronom prilikom prilaska minhenskom aerodromu 4. avgusta.

„Možemo da potvrdimo ovaj incident prilikom sletanja na aerodrom u Minhenu. Ništa se nije desilo, ali tom dronu tamo nije bilo mesto. Istraga je u toku i ne mogu trenutno da dam druge informacije“, rekao je portparol Lufthanse Majkl Lamberti ATW-u u Frankfurtu.

Avion Lufthanse Airbus A321 je bio na letu LH116 između Frankfurta i Minhena sa 108 putnika  i šest članova posade.

Prema saopštenju policijske uprave regiona Gornje Bavarske -Sever, pilot je uočio dron veoma blizu aviona tokom spuštanja na aerodrom na visini od 1.700m (5.577 ft) nedaleko od bavarskog sela Švabhauzen u 6.58 po lokalnom vremenu. Dron,  kvadrokopter, prošao je pored aviona na istoj visini i na udaljenosti od 10m od vrha desnog krila aviona. Avion je bezbedno sleteo na minhenski aerodrom, a u incidentu nije bilo nikakve štete ili povređenih.

Regulisanje upotrebe dronova je postalo goruće pitanje za vazduhoplovna regulatorna tela širom sveta s obzirom na sve veći broj incidenata sa ovim objektima koji predstavljaju poitencijalnu opasnost. Sve je veći broj uočenih dronova od strane posada aviona, posebno tokom prilaska aerodromima što povećava zabrinutost da bi neki od dronova mogao biti usisan u motor aviona i u ključnoj fazi leta izazvati ozbiljan bezbednosni rizik.

Tokom maja EASA je formirala radnu grupu koja treba da ispita potencijalne rizike koje bi male bespilotne letelice mogle izazvati putničkim avionima.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije