Država preuzela niški aerodrom

Republika Srbija je preuzela niški aerodrom i imenovala novog direktora nakon što je Vladica Đurđanović podneo ostavku.

Datum / Date: 13.08.2018.

Autor / Author: Aviatica

Republika Srbija je i zvanično preuzela niški aerodrom „Konstantin Veliki“ u četvrtak, 9. avgusta, nakon što su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović potpisali ugovor o prenosu osnivačkih prava u javnom preduzeću za aerodromske usluge „Aerodrom Niš“.

Nakon te odluke, direktor aerodroma Vladica Đurđanović podneo je neopozivu ostavku na tu funkciju. On je tom prilikom istakao da će „nakon predaje aerodroma državi vrlo brzo biti promenjen dosadašnji model poslovanja i da će biti vraćen deset godina unazad“.

„Potpuno je iracionalno da preduzeće koje je jedva stalo na noge posle 30 godina postojanja, napušta dokazano uspešan model i prelazi na državne subvencije“, naveo je Đurđanović u zvaničnom saopštenju.

Gradsko veće Niša je pre više od dva meseca donelo odluku o njegovoj smeni, ali taj predlog nije stigao u Skupštinu grada na izjašanjavanje, a Đurđanović smatra da je to zbog toga što je „očigledno protivzakonit osnov po kome je predlog usvojen“.

Dan nakon što je aerodrom prešao u ruke republike, gradsko Veće Niša donosi odluku o imenovanju novog direktora aerodroma, mada je neobično zašto to čini Grad kada je aerodrom sada u rukama Republike. U veću ovakvu odluku pravdaju činjenicom da promena vlasništva još nije zvanična sve dok se ne potvrdi upisom u Agenciji za privredne registre.

Ovo veće je predložilo Dušana Kneževića za vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća „Aerodrom Niš“, a odluka treba da bude usvojena na Skupštini grada. Dušan Knežević je diplomirani inženjer vazdušnog saobraćaja. Knežević je sa prekidima zaposlen na aerodromu od 2012. gde je prvo radio kao zemaljski stjuard, a potom kao rukovodilac opertivnih poslova.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije