Država želi niški aerodrom, građani Niša ne žele da ga daju

Na predlog Vlade Srbije, grad Niš ustupa niški aerodrom državi. Građani Niša izašli na ulice protiveći se ovoj odluci.

Datum / Date: 03.04.2018.

Autor / Author: Aviatica

Već nekoliko dana se ne smiruju strasti u vezi sa niškim aerodromom „Konstantin Veliki“. Nakon što je Gradsko veće Niša donelo, na osnovu preporuke Vlade Srbije, donelo odluku da ustupi niški aerodrom državi, građani su izašli na ulice u znak protesta i čak su zahtevali smenu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića.

Konačnu odluku o tome da li će niški aerodrom preći u ruke Vlade Srbije trebalo bi da donesu odbornici u gradskoj skupštini Grada Niša na današnjoj sednici čije otkazivanje traže građani na protestima koji se organizuju u centru grada.

Rasprava o niškom aerodromu stigla je danas i u Narodnu skupštinu Republike Srbije, gde su je pred premijerku Anu Brnabić izneli predstavnici opozicije.

Ideja Vlade Srbije je da Grad Niš izvrši prenos kompletne imovine aerodroma „Konstantin Veliki“, da prenese osnivačka prava na aerodromu, da izvrši prenos sertifikata sa JP „Aerodrom“ na budućeg operatera i da izvrši prenos svih ugovora koji se odnose na poslovanje ovog preduzeća.

Ova, uslovno rečeno, nacionalizacija došla je samo nekoliko dana nakon što je Vlada Srbije potpisala ugovor o davanju beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ francuskoj kompaniji Vansi na upravljanje u narednih 25 godina. Taj ugovor nije javno objavljen zbog čeka javnost spekuliše da sadrži određene stavke koje traže da se razvoj ostalih srpskih aerodroma ograniči, što su nagovestili i sami predstavnici srpske vlasti u više navrata iznošenjem tvrdnji kako je koncesionar (Vansi) tražio da se rast svih ostalih srpskih aerodroma ograniči na milion putnika godišnje.

Niški aerodrom je prošlu godinu završio sa preko 330 hiljada putnika i uz porast od preko 300 posto bio jedan od najbrže rastućih aerodroma te veličine u Evropi. Ovaj rast omogućile su brojne linije low-cost aviokompanija Wizz Air i Ryanair, kao i redovna linija švajcarske aviokompanije SWISS koja beleži izvanredne rezultate na liniji iz Cirha ka Nišu.

Naglo interesovanje aviokompanija za letove ka Nišu podstaknuto je subvencijama Grada koje su omogućile nisku cenu aerodromskih usluga aviokompanijama od samo 3 evra po putniku. Iz Vlade tvrde da aerodrom nije profitabilan i da Grad Niš nije u stanju da nastavi da njima upravlja, jer nema sredstava da uloži u njegov dalji razvoj. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je u odgovoru zabrinutim građanima poručila da Vlada nema nameru da uzme i odnese niški aerodrom u Beograd, već da će nastaviti da u njega ulaže i da ga razvija. Do sada je država u njegovo opremanje uložila pozamašna sredstva i bez toga ne bi bilo moguće da se pokrene saobraćaj i da se ostvari ovako dobar rast.

Građani se sa druge strane plaše da će niški aerodrom, koji je postao popularna luka za low-cost aviokompanije izgubiti svoje komparativne prednosti i da će Vlada Srbije podići takse za aviokompanije i tako ih oterati, kako bi se beogradskom aerodromu omogućilo da ima još više putnika. U Nišu se već nekoliko dana ispred gradske kuće organizuju protesti protiv ovakve odluke grada. Simbol protesta su papirni avionima kojima građani zasipaju gradsku kući tražeći da Gradsko veće poništi ovu odluku, da se smeni gradonačelnik i da se otkaže sednica gradske skupštine na kojoj bi se o ovoj temi raspravljalo.

Stručnjaci smatraju da je ovaj čin Vlade Srbije veoma sumnjiv i da razna opravdanja koja se pronalaze i iznose u javnost ne drže vodu. Jedino rešenje je da se pod hitno objavi kompletan ugovor sa Vansijem. Tek tada će javnost moći da zna da li je niški aerodrom samo žrtva loše ispregovaranih uslova sa koncesionarom ili ova odluka nema nikakve veze sa tim.

Foto: Vanja Keser, Južne Vesti

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije