Pad sistema Eurocontrol-a izazvao velika kašnjenja širom Evrope

Zbog kraha kompjuterskog sistema u Eurocontrol-u očekuje se veliki poremećaj u aviosaobraćaju u celoj Evropi.

Datum / Date: 03.04.2018.

Autor / Author: Aviatica

Kompjuterski sistem Evropske agencije za kontrolu vazdušnog saobraćaja Eurocontrol je pao zbog čega se očekuje da će doći do većeg poremećaja aviosaobraćaja širom Evrope, saopštila je ova agencija.

Beogradski aerodrom Nikola Tesla je takođe izdao saopštenje tim povodom u kome se navodi da je tokom popodneva uvedena redukcija vazdušnog saobraćaja u celoj Evropi što za posledic može imati usporeno odvijanje saobraćaja, ali se takođe navodi da nema razloga za brigu i da bezbednost nije ugrožena.

Evropski mediji javljaju da je u Eurocontrolu došlo do tehničkog kvara zbog čega je sistem pao. Od 29.500 letova koliko je planirano za danas, očekuje se da će skoro polovina zabeležiti kašnjenja.

Iz sedišta Eurocontrola u Briselu navedeno je da će kapacitet aviosaobraćaja morati biti smanjen za 10 posto.

Najveći evropski aerodromi već osećaju posledice ovog događaja. Prema sajtu FlightStats koji prati redovnost aviosaobraćaja najveće probleme trenutno imaju aerodromi Charles de Gaulle (CDG) u Parizu i Barselona, a značajna kašnjenja beleže i londonski aerodromi, Amsterdam, Frankfurt, Minhen, Beč i Budimpešta. Briselski aerodrom je saopštio da je redukovao broj letova na deset po satu.

Prema najnovijoj informaciji iz Eurocontrola objavljenoj malo posle 16 časova navodi se da je kvar identifikovan i da se već uveliko radi na njegovom otklanjanju koje se očekuje kasnije tokom večeri.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije