Džambo-džet Wamos Air-a dovozi radnike sa kruzera iz Manile u Beograd

Avion Boeing 747 poznat kao džambo-džet, avio-kompanije Wamos Air iz Manile dovozi radnike sa kruzera u Beograd.

Datum / Date: 22.05.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Anna Zvereva / Wikimedia

Posle dva meseca bez redovnih letova, beogradski aerodrom je dočekao i obnavljanje redovnog saobraćaja, ali specijalni letovi nastavljaju da se nižu iz dana u dan.

Tako je u sredu Air Malta obavila jedan putnički let, verovatno sa našim državljanima koji su želeli da se vrate u svoju zemlju, a sleteo je i Dreamliner (Boeing 787) avio-kompanije Qatar Airways koji je doneo medicinsku pomoć države Katar upućenu Srbiji.

U četvrtak je Beograd posetio još jedan Dreamliner. Etihad Airways je prevezao državljane Srbije iz Abu Dabija i UAE za Beograd. Kako nezvanično saznajemo među putnicima se nalazilo i više od stotinu članova kabinskog osoblja iz našeg regiona koji su u ovoj kompaniji ostali zbog posla.

Wamos Air iz Manile

U petak kasno uveče stiže nam i džambo-džet španske avio-kompanije Wamos Air na letu iz Manile. Sudeći prema podacima sa sajta Flightradar, radi se o avionu Boeing 747 Wamos Air-a, registarskih oznaka EC-MQK. Ovim avionom će u Srbiju doputovati veća grupa radnika sa kruzera koji su poreklom iz Srbije, Rumunije i Ukrajine. Kapacitet aviona je 450 putnika, a prema našim saznanjima moguće je da će na ovom letu biti blizu 400 putnika što će sigurno biti među najvećim brojem putnika po jednom letu na beogradskom aerodromu u poslednjih nekoliko godina.

Po Ukrajince će potom iz Kijeva doleteti avion Boeing 737-800 avio-kompanije UIA (Ukraine International Airlines), dok će Rumune za Bukurešt prevesti avion Boeing 737-500 rumunske avio-kompanije Blue Air. Na sajtu aerodroma u Bukureštu postoje planirana dva leta za Beograd, jedan u subotu rano ujutro, a drugi kasno uveče.

Ranije tokom dana u petak će na beogradski aerodrom sleteti i stari poznanik, ruska avio-kompanija Red Wings (WZ 4537). Na ovom letu sa aerodroma Domodedovo u Moskvi će u dolasku biti putnici, verovatno naši državljani koji dolaze iz Rusije, dok će u povratku avion biti prazan, bar kada su putnici u pitanju.

Foto: Red Wings

Red Wings je inače avio-kompanija koja obavlja redovan saobraćaj na liniji Moskva-Domodedovo (DMO) – Beograd (BEG) ali još uvek nije poznato kada će ovi letovi biti obnovljeni.

Otkazan let za Bengazi

Tačno u podne u petak, 22. maja, na Teslu je trebalo da sleti avion Embraer 145 slovenačke avio-kompanije Amelia International (bivši naziv Aero4M) iz Zagreba i da nastavi za Bengazi, ali je ovaj let jutros rano otkazan.

Specijalni letovi Air Serbije

Srpski nacionalni avio-prevoznik Air Serbia planira za petak, 22. maj dva repatrijaciona leta. Jedan je iz Moskve sa dolaskom oko 11.45, dok je drugi iz Barselone sa dolaskom u 20.30. Oba leta će biti obavljena avionom Airbus A319.

Foto: Air Serbia

Naslovna fotografija: Anna Zvereva / Wikimedia
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije