easyJet radi na osnivanju kompanije u Austriji

Britanski easyJet radi na osnivanje aviokompanije sa sedištem u Beču kako bi izbegao negativne posledice Brexit-a.

Datum / Date: 17.07.2017.

Autor / Author: Aviatica

Britanska low-cost aviokompanija sa sedištem na aerodromu u Lutonu nedaleko od Londona, potvrdila je da radi na osnivanju aviokompanije sa sedištem u Beču kako bi izbegla negativne posledice izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

easyJet će u austrijskoj prestonici registrovati sopstvenu kompaniju i zatražiti austrijski AOC (dozvolu za obavljanje letova). Svi avioni i posade koje lete unutar EU će preći u novoosnovanu kompaniju koja će i dalje biti deo easyJet plc.

carolyn mccall easyjet bbc

Odlazak generalne direktorke

Britanski mediji očekuju danas zvanično saopštenje easyJet-a kojim će biti potvrđene glasine da ovu kompaniju napušta generalna direktorka (CEO) Karolin Mekol (Carolyn McCall).
Ona bi trebalo da preuzme rukovođenje britanskom televizijskom mrežom „itv“. (Foto: BBC)

Za putnike se ništa neće promeniti. Sve ostaje isto, kažu u kompaniji. Jedino će avioni biti upisani u austrijski registar, a oni se isto kao i posade već nalaze bazirani na baznim aerodromima širom EU.

Zbog izlaska Velike Britanije iz EU, očekuju se problemi za ostvrske aviokompanije koje trenutno lete na „domaćim“ evropskim linijama na kontinentu.

Stručnjaci smatraju da će Brexit značiti i prestanak važenje sporazuma o otvorenom nebu (Open Sky) sa EU pa će aviokompanije koje se smatraju britanskim morati da se prilagode novim pravilima i da za sve svoje linije unutar kontinenta traže posebne dozvole prema bilateralnim sporazumima Velike Britanije i pojedinačnih zemalja.

Ovakva praksa, ako bude primenjena, značila bi velike probleme za easyJet jer bi usporila, otežala pa čak i onemogućila normalno poslovanje.

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije