El Al planira redovne letove od Tel Aviva do Beograda

Izraelska nacionalna aviokompanija El Al planira redovne letove između Tel Aviva i Beograda tokom novembra i decembra.

Datum / Date: 20.10.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: El Al 737-900 / Nicky Boogaard

Kako Aviatica saznaje, izraelska nacionalna aviokompanija El Al bi mogla da uspostavi redovan saobraćaj između Tel Aviva (TLV) i Beograda (BEG) već od 1. novembra 2020.

U rezervacionom sistemu ove kompanije kao i u globalnim rezervacionim sistemima su se pojavili letovi na pomenutoj ruti, ali uz napomenu da se čeka saglasnost vazduhoplovnih vlasti. To znači da je kompanija predala zahtev za uspostavljanjem letova Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i da se čeka izdavanje dozvole.

Planirani su letovi svakog dana osim subote. Let od Tel Aviva nosi oznaku LY557 sa polaskom u 12 časova po lokalnom vremenu. Dolazak u Beograd je predviđen u 14.15. Povratni let iz Beograda za Tel Aviv ima oznaku LY558 i planiran je za 15.30, sa dolaskom u Izrael u 19.25. Letovi će trajati tri sata i 15 minuta, a obavljaće ih avion Boeing 737-900 sa 175 putničkih mesta od kojih je 16 u biznis klasi. El Al je planirao saobraćaj na ovoj liniji od 1. novembra do 31. decembra 2020.

Da li će do realizacije planiranog saobraćaja prema planu letenja koji je objavljen i doći zavisi od međudržavnog sporazuma između Srbije i Izraela do koga nismo uspeli da dođemo ali koji je, prema našim nezvaničnim saznanjima, veoma restriktivan, odnosno predviđa ograničen broj letova na rutama između dve zemlje.

S obzirom da je ulazak svih stranih državljana u Izrael zabranjen zbog koronavirusa Air Serbia je suspendovala svoju liniju do Tel Aviva. Dva izraelska avio prevoznika trenutno obavljaju saobraćaj na pomenutoj liniji – Arkia i Israir, ali su njihovi putnici isključivo državljani Izraela koji mogu da uđu u Srbiju. Kako je naša zemlja jedna od tek nekoliko na svetu u koje Izraelci mogu da putuju to je Beograd postao izuzetno tražena destinacija. Naš glavni grad je i pre pandemije koronavirusa bio popularan među izraelskim turistima, a sada je ta popularnost naglo porasla.

Red letenja ova dva prevoznika je poprilično nestabilan i nejasan. Letovi se obavljaju po čarter principu samo za grupe turista iz Izraela koji se odluče da posete Srbiju. Kako nezvanično saznajemo popunjenost putničke kabine na ovim letovima je poprilično dobra. Sve bi to mogao da bude razlog da se El Al odluči za uspostavljanje linije.

Ostaje, međutim, i dalje nepoznanica da li ova kompanija može da dobije dozvolu zbog pomenutog Sporazuma. Nismo uspeli da saznamo da li je ova linija predviđena za nastavak i u narednoj godini ili se radi samo o privremenom odgovoru na pojačanu tražnju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije