Eurocontrol izdao upozorenje za istočni Mediteran

Zbog pretnje vazdušnim napadima na Siriju, Eurocontrol izdao upozorenje aviokompanijama za region istočnog Mediterana.

Datum / Date: 12.04.2018.

Autor / Author: Aviatica

U utorak, 10. aprila uveče, Eurocontrol je izdao upozorenje aviokompanijama koje koriste vazdušne rute u regionu istočnog Mediterana.

Eurocontrol upozorava da treba izbegavati letove iznad Sirije i regiona istočnog Mediterana ne preciziravši međutim s koje strane u sukobu stiže pretnja. Ali je jasno da je ovo upozorenje izazvano pretnjama od strane SAD i saveznika kao i odgovorom Rusije.

U saopštenju se navodi da će ako bude došlo do napada na Siriju biti korišćene rakete zemlja-vazduh što može ugroziti aviosaobraćaj, kao i da su mogući neplanirani prekidi u radu navigacione opreme. Posebno bi bio ugrožen saobraćaj u navigacionoj zoni koju kontrološe Larnaka, a uticaj bi najveći bio na letove od/do Kipra, Libana, Izraela i Jordana.

Nakon saopštenja neke od aviokompanija koje lete u tom regionu su se oglasile informacijama da će promeniti svoje uobičajene rute. Aerodrom u Bejrutu (Liban) je saopštio da će avioni tamošnje nacionalne aviokompanije MEA (Middle East Airlines) privremeno prestati da lete iznad delova Sirije. Air France je saopštio da je promenio neke od putanja na letovima ka Bejrutu i Tel Avivu, dok je easyJet potvrdio promenu rute na svojim letovima od/do Tel Aviva.

Lufthansa Grupa je odgovorila da njihovi letovi u ovom regionu već neko vreme koriste alternativne rute iz mera predostrožnosti. Ostale aviokompanije su izdale saopštenje da prate razvoj situacije, dok izraelski El Al nije želeo da komentariše preporuke Eurocontrola.

Saopštenje koje je Eurocontrol izdao zasnovano je na bezbednosnoj analizi EASA, evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije