Lufthansa je prvi svetski operater aviona A320neo

Lufthansa, Airbus i Pratt & Whitney u Hamburgu proslavljaju isporuku prvog aviona A320neo i njegovo uključivanje u redovan avio saobraćaj

Datum / Date: 12.02.2016.

Autor / Author: Dragan Nikolić

Foto: Dragan Nikolić

Na aerodromu Finkenwerder u Hamburgu danas se održava ceremonija isporuke drugog aviona Airbus A320neo nemačkoj avio kompaniji Lufthansa. Prvi avion je stigao u flotu krajem januara kada je i uključen u saobraćaj.

Danas se održava zvanično predstavljanje ovog aviona za oko 700 zvanica i novinara iz celog sveta, nakon koga će biti organizovan i specijalan let za novinare do Frankfurta.

Lufthansa je prvi svetski operater ovog modela aviona koga već nazivaju modelom koji “menja pravila igre”. Ovaj avion troši 15 posto manje goriva zbog čega je veoma popularan među avio prevoznicima. Samo Lufthansa ima naručenih 116 A320neo aviona, dok je ukupan broj porudžbina narastao na 4400. Fabris Brežije (Fabrice Bregier), generalni direktor Airbus-a je rekao danas da se projekat A320neo već sada pokazao kao komercijalno veoma uspešan, a Karsten Špor (Carsten Spohr), generalni direktor Lufthansa Groupe je dodao da će sasvim sigurno ovaj avion doneti i komercijalni uspeh prevoznicima koji ga budu koristili.

firsttofly 1200px

A320neo odlikuju motori Pratt & Whitney nove generacije. Dodatak imenu “neo” je akronim od “new engine options”. Neo modeli osim što zahtevaju 15% manje goriva proizvode i 50% manje buke što je u današnje vreme snažnog razvoja avio saobraćaja od ključnog značaja. Avion na godišnjem nivou proizvodi 5000t gasova staklene bašte što mu osim štedljivosti daje karakteristiku i ekološkog. Osnovnim prednostima novog modela treba dodati i to da su troškovi njegovog održavanja niži za 5%.

Špor je potvrdio da će svih pet aviona koji ove godine budu isporučeni Lufthansa Grupi biti u floti nemačkog avio prevoznika Lufthansa, ali da je narudžba od 116 aviona raspoređena na celu grupu. Jedna trećina će otići u flotu švajcarskog SWISS-a, a jedna trećina u flotu Lufthansinog novoosnovanog lowcost prevoznika Eurowings.

a320neo dn2

 

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije