Gusta magla već četvrti dan pravi velike probleme na beogradskom aerodromu

Veoma gusta magla koja traje nazapamćeno dugo izaziva velike probleme na beogradskom aerodromu.

Datum / Date: 15.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Vest je ažurirana u 19 časova zahvaljujući novim informacijama, a sve promene su označene crvenom bojom.

Danas je na beogradskom aerodromu otkazano više desetina letova, a još veći broj letova je preusmeren i kasni. Razlog je gusta magla koja smanjuje vidljivost na donji minimum neophodan za instrumentalno sletanje.

Da bi avioni mogli da sleću po gustoj magli potrebno je da budu opremljeni što nije slučaj sa starijim avionima i sa avionima ATR koje poseduje i Air Serbia. Čak i ako avion ima potrebnu opremu za instrumentalno sletanje, kapetan donosi konačnu odluku da li će sleteti ili će produžiti na alternativni aerodrom.

Ovih smo dana, od kada traje magla, bili svedoci najmaštovitijih putanja aviona koji su leteli ka Beogradu. Tako je juče avion aviokompanije Transavia na letu iz Amsterdama umesto u Beograd sleteo u Zadar (!!!) odakle je kasnije nastavio ka Beogradu.

Danas je avion Norwegian-a iz Osla na letu DY1976 dva puta preusmeren. Kada je kapetan shvatio da ne može da sleti na beogradski aerodrom produžio je za Dubrovnik, a odatle je posle nekih dva sata čekanja krenuo ka Beogradu. Posle kruženja iznad Surčina, kapetan odlučuje da ponovo preusmeri avion i ovog puta ode u Budimpeštu gde je sleteo malo posle 16 časova. Let iz Osla je na beogradskom aerodromu proglašen otkazanim, a isto je i sa povratnim letom ka glavnom gradu Norveške koji je trebalo da bude obavljen danas popodne.

Austrian je odlučio da svoj avion Bombardier Dash vrati nazad za Beč nakon što je već bio stigao do Subotice. Lufthansa je iz Minhena stigla do Novog Sada, pa se okrenula i sada se ili vraća za Minhen ili će sleteti negde usput.

Do 16 časova je otkazano preko 30 letova u dolascima i odlascima. Među otkazanim letovi, osim već pomenutih, su i oba leta LOT-a iz Varšave, let SWISS-a iz Ciriha, TAROM-a iz Bukurešta i Israira iz Tel Aviva.

Air Serbia je imala dosta problema s obzirom da nijedan ATR danas nije sleteo na beogradski aerodrom. Do 16 časova otkazani su odlazni letovi iz Beograda za Beč (JU600), Ljubljanu (JU190) kao i povratni letovi za Podgoricu (JU170/171), Bukurešt (JU642/643), Ljubljanu (JU192/193), Skoplje (JU162/163) i Sarajevo (JU112/113). Pred kraj dana otkazani su i povratni letovi za Zagreb (JU234/235), Beč (JU604/605), Prag (JU614/615) i Podgoricu (JU174/175).

Četiri leta u dolasku na beogradski aerodrom su preusmerena na Niš. To su letovi Air Serbije iz Beča (JU601), Ljubljane (JU191), Venecije (JU561) i Tivta (JU181).

U kašnjenju su mnogi letovi. Avion flydubai-ja iz Dubaija (FZ1745) je nakon kruženja iznad Smedereva odlučio da ode za Temišvar, gde čeka pogodan trenutak da nastavi za Beograd. Prema najnovijoj informaciji (od 19 časova), avion se iz Temišvara vratio za Dubai, a putnici su autobusima prebačeni za Beograd. Povratni let za Dubai (FZ1746) je otkazan.

Neobična situacija je bila sa avionom ruske kompanije Red Wings na letu iz Moskve (Domodedovo) za Beograd. Ovaj avion je proveo čak sat vremena kružeći iznad Zrenjanina pre nego što se odlučio da sleti ne beogradski aerodrom.

Interesantno je da je uprkos tome što je okovan maglom, beogradski aerodrom juče i danas bio alternativan za dva aviona. Zbog magle na niškom aerodromu Air Serbia je preusmerila sinoćnji let iz Salcburga za Beograd, odakle su putnike za Niš prebacili autobusima. Danas je avion Qatar Airways-a koji nije mogao da sleti na sarajevski aerodrom zbog magle, preusmeren za Beograd.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije