Haos na aerodromu u Kabulu

Hiljade stranaca pokušava da se evakuiše sa aerodroma u Kabulu, dok strane aviokompanije otkazuju letove, a avioni zaobilaze Avganistan.

Datum / Date: 16.08.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Eliezer Gabriel

Potpuno je nejasno šta se dešava na aerodromu u Kabulu, nakon što su Talibani zauzeli glavni grad Avganistana.

Američke vojne snage tvrde da su obezbedile perimetar oko aerodroma kako bi osigurale bezbednu evakuaciju svojih građana, drugih stranaca koji beže iz Avganistana kao i pojedinih avganistanskih državljana kojima preti opasnost nakon što su Talibani osvojili celu zemlju i momentalno počeli sa primenom strogog šerijatskog zakona.

U isto vreme sa tvrdnjama Amerikanaca da je aerodrom obezbeđen, pojavljuju se informacije da se oko njega vode borbe.

Vazdušni prostor Avganistana nije pod kontrolom

Agencija za vazdušni saobraćaj Avganistana (ACAA) zvanično je saopštila da vazdušni prostor ove zemlje više nije pod civilnom kontrolom već je prepušten vojnim vlastima, zbog čega se preporučuje svim avionima u preletu da ga zaobilaze i da koriste zaobilazne rute.

Ono što je izvesno je da se na hiljade ljudi nalazi u krugu aerodroma, gde čekaju evakuaciju za koju se koriste vojni avioni kao i pojedini civilni letovi koji još uvek nisu otkazani.

Air India je u nedelju, 15. avgusta popodne obavila let iz Delhija prema redu letenja i potvrdila da planira da nastavi sa saobraćajem ka Kabulu, ali da pažljivo prate razvoj situacije i da će odluke biti donete u skladu sa njom. Ujedno su saopštili i da imaju dva aviona spremna da u svakom trenutku obave vanredne evakuacione letove ako bude potrebe.

Turkish Airlines, koji održava redovnu liniju između Istanbula i Kabula je u nedelju takođe obavio svoj redovan let i za sada se ne oglašava o planovima. Turska se, kao jedina muslimanska zemlja u NATO paktu, čijih nekoliko stotina vojnika radi na obezbeđenju aerodroma Hamid Karzai u Kabulu, ponudila na početku talibanskog preuzimanja vlasti da zadrži obezbeđenje aerodroma nakon povlačenja američke vojske. Ovo nije dobro prihvaćeno od strane Talibana, koji su poručili Turskoj da su njeni vojnici nepoželjni u Avganistanu i da moraju da napuste ovu zemlju do kraja septembra kao i sve ostale strane trupe.

Ilustracija: Flightradar24.com

Aviokompanije flydubai i Emirates su suspendovale svoje letove do Kabula. Obe kompanije su pokušale da obave letove u nedelju, kako bi u zemlju bezbedno vratili svoje kabinsko osoblje i posade koje se nalaze na aerodromu, ali su se avioni vratili nakon procene da sletanje ne bi bilo bezbedno. Avion Emirates-a je čak doleteo do samog Kabula, gde je napravio nekoliko krugova, da bi se potom vratio na polazni aerodrom u Dubai, dok je avion flydubaija odustao od leta nakon nekih sat vremena u vazduhu.

Sajt za praćenje letova Flightradar nema informacije o aktuelnim letovima sa aerodroma u Kabulu. U trenutku pripreme ovog teksta, kargo avion iz Azerbejdžana je napravio zaokret na samom ulasku u avganistanski vazdušni prostor i krenuo nazad za Baku. Vazdušni prostor Avganistana je u potpunosti prazan; aviokompanije koje inače na ruti između Evrope i Dalekog istoka preleću ovu zemlju, sada je zaobilaze.

Avion Air Indije na letu od Čikaga do Delhija je u dolasku sa severa stigao do vazdušnog prostora Azerbejdžana, ali je potom napravljen zaokret ka zapadu sa očiglednom namerom da se zaobiđe Avganistan.

Flightradar trenutno pokazuje samo jedan komercijalni avion na aerodromu u Kabulu, Boeing 777, Turkish Airlines-a, koji se sprema za poletenja za Istanbul. Povremeno se pojave letovi američkih vojnih aviona koji evakuišu svoje državljane.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije