IATA: Profitabilnost aviosaobraćaja se nastavlja i u 2018.

Na konferenciji za medije IATA je objavila pozitivne prognoze profitabilnosti za narednu, 2018. godinu.

Datum / Date: 05.12.2017.

Autor / Author: Aviatica

Generalni direktor IATA Aleksandar Žunijak i Brajan Pirs, šef ekonomskog odeljenja ove organizacije, prognoziraju snažan rast profita u globalnoj avio-industriji.

Prema najnovijim procenama IATA, avio-industrija će u narednoj, 2018. godini ostvariti 38,4 milijarde dolara profita što je značajno povećanje u odnosu na očekivanu dobit u ovoj godini koja bi trebalo da iznosi 34,5 milijardi dolara.

Glavni razlozi za povećanje procene profita su osim povećane tražnje za putovanjima i značajno smanjenje troškova i povećanje operativne efikasnosti kao i niže kamate na investiciona ulaganja.

„Ovo je dobar period za globalnu avio-industriju. Smanjeni su sigurnosni rizici, a imamo i jasnu strategiju na delu koja je doprinela poboljšanju rezultata u zaštiti životne sredine. Sve više ljudi putuje avionom. Potražnja za kargo prevozom pokazuje izuzetan rast u poslednjoj dekadi. Broj zaposlenih u avio-industriji je u porastu, otvaraju se mnoge nove linije, a aviokompanije sve lakše dostižu nivo održivog rasta“, smatra Aleksandar Žunijak.

„Ipak avio-saobraćaj i dalje ostaje težak i izazovan posao. I dalje imamo problema zbog rasta troškova goriva, radne snage i infrastrukture“, dodaje Žunijak.

Kao jedan od dugoročnih izazova za avio-saobraćaj Žunijak navodi vezanost ove industrije za države. Avijacija je posao koji zahteva slododu i katalizator je ostalog privrednog rasta i razvoja i to je nešto što bi sve vlade koje utiču na regulatorne procedure trebalo da imaju u vidu. IATA smatra da je potrebno više razumevanja od strane nacionalnih regulatornih tela kako bi se avio-saobraćaju omogućila sloboda poslovanja i omogućilo postizanje nižih troškova.

Avijacija doprinosi svetskog privredi sa 2,7 miliona direktnih radnih mesta i čini 3,5 posto ukupne svetske ekonomije.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije