IATA: Dronovi su novi vid avio-saobraćaja koji mora biti regulisan

Dronovi su sve korisniji, ali njihova upotreba mora biti veoma strogo regulisana i IATA intenzivno radi na tome.

Datum / Date: 05.12.2017.

Autor / Author: Aviatica

Dronovi su bili prva tema o kojoj je bilo reči na IATA godišnjoj konferenciji za medije koja se održava Ženevi.

IATA se intenzivno bavi regulacijom u korišćenju ovih malih, bespilotnih letelica koje je do sada bilo predmet brojnih kontroverzi zbog slabe kontrole njihove upotrebe što je ugrožavalo bezbednost avio-saobraćaja. Sa druge strane, naglašeno je da je upotreba dronova veoma značajna i oni predstavljaju sasvim novi vid avio-saobraćaja koji će se u budućnosti sve više razvijati.

Korišćenje ovih letelica je sve popularnija u kargo saobraćaju, posebno od strane kompanija koje se bave isporučivanjem paketa naručenih online. Takođe, dronovi mogu biti izuzetno korisni za dostavljanje humanitarne pomoći u teško pristupačne krajeve, gde je Afrika navedena kao region koji može imati najviše koristi od ovakvog korišćenja.

U bliskoj budućnosti može se očekivati da će dronovi umesto pretnje aerodromskim operacijama istim pružati značajnu pomoć. Trenutno se radi na planovima da dronovi postanu sastavni deo opreme svakog aerodroma, jer se mogu koristiti za nadzor aerodroma sa ciljem povećanja bezbednosti, kontrole kretanja jata ptica i drugih životinja unutar aerodromskog kompleksa ali i za inspekciju aviona.

Kao dugoročni plan navodi se mogućnost da se veliki dronovi kojima bi se dogradile mini putničke kabine uključe u prevoz putnika u vidu kratkog taksi prevoza.

IATA naglašava da je njen osnovni zadatak da uredi oblast korišćenja dronova, da razvije standarde, pospeši efikasnost njiove upotrebe i održi visok bezbednosni nivo povećane upotrebe dronova u avio-saobraćaju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije