IATA: Skoro 25 miliona žrtava trgovine ljudima godišnje

IATA upozorava da godišnje skoro 25 miliona ljudi postane žrtvama globalne trgovine ljudima i da avijacija mora pronaći rešenje za ovaj problem.

Datum / Date: 05.12.2017.

Autor / Author: Aviatica

Zastrašujuće podatke je objavila IATA danas na konferenciji za novinare u Ženevi u vezi sa trgovinom ljudima. Prema podacima koji su predstavljeni svakog minuta u svetu 50 osoba, većinom žena i dece, postanu žrtvama trgovine ljudima.

Procena je Međunarodne radničke organizacije (ILO) da je 24,9 miliona žrtava trgovine ljudima. Ovaj nelegalni biznis donosi ukupnu zaradu od 32 milijarde dolara na godišnjem nivou.

IATA zajedno sa Ujedinjenim nacijama radi na inicijativi sprečavanja trgovine ljudima putem avio-saobraćaja. Inicijativa nazvana „Plavo srce“ (Blue heart) ima za cilj da alarmira što više aviokompanija kako bi ih usmerila na sprečavanje ove užasne trgovine.

Inicijativa na kojoj IATA veoma ozbiljno radi predstavlja načine na koji aviokompanije mogu da pomognu u prepoznavanju sumnjivih aktivnosti tokom putovanja i daju smernice kako postupiti da bi se one otkrile na vreme.

Potrebno je pojačati kampanje u javnosti ali i među samim avioprevoznicima i njihovim zaposlenima. U planu je izrada priručnika koji će edukovati zaposlene da uoče sve sumnjive tragove. Plavo srce planira da zainteresuje vlade da donesu odgovarajuće protokole koji će štititi anonimnost dojavljača sumnjivih aktivnosti. Neophodno je i da aviokomapnije stalno razmenjuju svoja iskustva po ovom pitanju.

Uloga kabinskog i zemaljskog osoblja aviokompanija je od najvećeg značaja. Oni mogu da prepoznaju kada se radi o trgovini ljudima uz pomoć nekoliko korisnik znakova.

Potencijalni trgovac ljudima može biti osoba zazire od radnika aerodromskog obezbeđenja ili policije ali je mnogo lakše uočiti potencijalne žrtve ove trgovine. On uvek odgovara na pitanja postavljena žrtvi, stalno promatra žrtvu i ponaša se kao rođak žrtve.

Žrtva, sa druge strane, pokazuje drugačije znake. Na primer, ako neko nema kontrolu nad svojim putnim dokumentima može ukazati da ta osoba putuje protiv svoje volje. Tokom razgovora sa radnikom na šalteru, osoba može da pokaže da nije baš upoznata sa svojom destinacijom i to može takođe da bude bitan znak za uzbunu i dodatnu ali diskretnu proveru sprovedenu sa velikom pažnjom da se saputnik te osobe, potencijalni trgovac ljudima ne bi uzbunio. Radnici aviokompanije veoma lako mogu uočiti da li je neko od putnika posebno uplašen, uznemiren ili nervozan.

Ako se desi da neko primeti neku sumnjivu aktivnost tokom leta treba diskretno da obavesti kabinsko osoblje koje će obavestiti kapetana koji će potom obezbediti policijsku pratnju i proveru sumnjivim osobama odmah po dolasku na destinaciju.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije