Iran priznao da je greškom oborio ukrajinski avion iznad Teherana

Iranski vojni zvaničnici su priznali da je ukrajinski putnički avion nenamerno oboren raketom.

Datum / Date: 11.01.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Wikimedia / Boeing 737-800 Ukraine International Airlines /UIA

Iran je u subotu rano ujutro priznao da je ukrajinski putnički avion sa 176 putnika i članova posade oboren raketom sa zemlje.

Vojni zvaničnici ove zemlje su potvrdli da je avion oboren nenamerno, ljudskom greškom, jer je bio previše blizu osetljivim vojnim postrojenjima.

„U takvim situacijama došlo je do ljudske greške i nenamernog obaranja aviona“, stoji u saopštenju Irana.

U vreme kada je avion oboren, trajao je raketni napad Irana na baze američke vojske u susednom Iraku u znam odmazde za ubistvo iranskog vojnog komandanta Kasema Solejmanija od strane američkih trupa.

Iran je odmah po padu ukrajinskog aviona izašao sa tvrdnjom da je avion pao zbog tehničkog kvara, a potom je odbijao da preda pronađene crne kutije međunarodnim istražiteljima. Nakon što su Amerikanci izjavili da imaju čvrsta verovanja da je avion oboren, Iran je izvratio da je to neistina i da se radi o psihološkom ratu koji SAD vodi protiv Irana.

Potom je New York Times došao u posed snimka na kome se vidi trenutak kada raketa pogađa avion. U istom trenutku se oglasio i premijer Kanade Džastin Trudo koji je rekao da poseduju dokaze da je Iran oborio avion. Kanada je direktno zainteresovana za ovaj događaj, jer je posle iranskih, najveći broj kanadskih državljana, koji su stradali u ovoj avionskoj nesreći.

U svom najnovijem saopštenju u kome se potvrđuje obaranje ukrajinskog aviona, Iran navodi da se radi o veoma tragičnom događaju i neoprostivoj ljudskoj greški, zbog koje će neko morati da odgovara.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije