ITB: Qatar Airways najavio liniju do Soluna i brojne nove destinacije

Akbar Al Baker je na na ITB sajmu u Berlinu pokazao zašto su konferencije ove kompanije uvek veoma popularne.

Datum / Date: 07.03.2018.

Autor / Author: Aviatica

Veliko interesovanje medija na ITB sajmu turizma u Berlinu izazvala je konferencija koju je održao Akbar Al Baker, generalni direktor Qatar Airways-a. On je svojim nastupom ponovo potvrdio zašto su konferencije Qatar Airways-a uvek veoma popularne.

Al Baker je nakon održane prezentacije brojnih novosti iz svoje kompanije pobrao ovacije zbog veoma efektnog govora koji je održao nakon postavljenog pitanja jedne novinarke o posledicama blokade Katara od strane susednih zemalja Bliskog istoka.

On je istakao da je blokada besmislena i da je više štete nanela onima koji su je pokrenuli nego Qatar Airways-u. Prema Al Bakerovim rečima, prekid prijateljstva i saradnje među komšijama nikada ništa dobro nije donelo i naveo je primer podeljenog Berlina nakon Drugog svetskog rata. Blokada u kojoj se našao Katar ojačala je zemlju i pokazala je ko su joj pravi prijatelji i porodica.

„Oni nas optužuju da podržavamo terorizam i ekstremni islam, a naša zemlja za razliku od njihove oduvek dozvoljava ženama da voze kola, da plivaju u istom bazenu sa muškarcima, da ne moraju da budu pokrivene“.

Njegov dugačak odgovor na pitanje o blokadi Katara pobrao je ovacije okupljenih, a kao ilustraciju da blokada nije nanela štetu samoj aviokompaniji Al Baker je naveo da je u toku velika ekspanzija ove kompanije.

Nedavno je u Dohu stigao prvi na svetu Airbus-ov avion A350-1000, flota se obnavlja, otvaraju se nove linije, poboljšava se usluga koja se pruža putnicima.

Nove destinacije

Tokom ove godine Qatar Airways će uspostaviti brojne nove destinacije, a među njima će se naći i jedan grad iz našeg regiona. Solun, drugi po veličini i značaju grčki grad, biće umrežen u Qatar Airways-ovu mrežu destinacija od već od 27. marta. Grčka će dobiti još jednu novu liniju – ka Mikonosu. Nove linije su i Talin, Kardif, London-Gatwick, Luksemburg, Lisabon, Malaga, Valeta (Malta) dok će Turska dobiti čak tri nove linije, ka Bodrumu, Antakiji (Hatay) i Antaliji. Najavljena su i brojna povećanja frekvencija, prema Madridu, Barseloni, Varšavi…

AirItaly

Veoma značajan deo konferencije je bilo predstavljanje nove kompanije AirItaly. Qatar Airways, kao jedan od investitora i suvlasnika italijanske kompanije Meridiana, najavio je njen rebrending u AirItaly. Al Baker je ponovio svoju tvrdnju da će ova kompanija ciljati na poziciju italijanskog nacionalnog avioprevoznika. Naveo je da se sudbina Alitalije još uvek ne zna, ali da ako ova kompanija nastavi da postoji neće biti nikakvih prepreka da Italija ima dve nacionalne aviokompanije. Okosnicu flote aviokompanije AirItaly činiće Boeing 737 MAX 8 avioni, ali će joj sredinom godine Qatar Airways u lizing dati pet svojih aviona Airbus A320.

Al Baker je naveo i širenje saradnje sa aviokompanijama za koje je naglasio da su uspešne, naglasivši LATAM i Cathay Pacific. On je podsetio novinare da je Qatar Airways kompanija koja ulaže u uspešne, a ne u propale aviokompanije, očigledno aludirajući na jednog od bliskoistočnih konkurenata čije su skoro sve investicije propale i sada prete da unište i njega samog.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije