Jat Tehnika prodata češkoj kompaniji Avia Prime

U drugom pokušaju privatizacije Ministarstvo privrede prodalo Jat Tehniku češkom holdingu Aviaprime.

Datum / Date: 29.11.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Jat Tehnika

Češka kompanija Avia Prime iz Praga proglašena je kupcem Jat Tehnike, saopštilo je Ministarstvo privrede Republike Srbije.

U okviru procesa privatizacije Jat Tehnike, Ministarstvo je 25. oktobra ponovilo javni poziv za prodaju 99,3834% udela u kapitalu srpskog preduzeća a održavanje i opravku vazduhoplova (MRO).

U saopštenju Minstarstva se navodi da su se dve kompanije javile na poziv. Pored pobednika, češke kompanije Avia Prime, javila se i švajcarska kompanija SR Technics. Avia Prime ispunjava sve kriterijume i uslove koje je Ministarstvo privrede predvidelo u postupku privatizacije i poslala je najvišu ponudu. U saopštenju se ne navodi cena po kojoj će Jat Tehnika biti privatizovana.

Avia Prime Group je holding, registrovan u Pragu (Češka Republika) i u svom vlasništvu ima dve MRO kompanije: Adria Tehnika u Ljubljani i LINETECH u Varšavi. Kompanija ima sertifikate za rad na avionima Boeing 737 (Classic, Next Generation i MAX), Airbus A320 (CEO i NEO), Bombardier CRJ, Embraer 145 i Embraer E-Jet (170 i 190).

Jat Tehnika će obogatiti portfolio Aviaprime-a sa licencama za ATR 42/72 i Sukhoi Superjet, licencom koju je dobila 12. novembra od Evropske agencije za bezbednost saobraćaja EASA.

U Jat Tehnici je zaposleno oko 1000 radnika. Kompanija poseduje 2 hangara u kompleksu Aerodroma Nikola Tesla. Među klijentima Jat Tehnike su i Air Serbia, ASL France, ASL Switzerland, Nordstar, Nordavia, Montenegro Airlines, holandski Corendon, Yakutia.

„Naša prednost će biti raznovrsnost ponude. Sa više lokacija za održavanje različitih tipova aviona, možemo čak i velikim kompanijama, koje imaju raznovrsne flote da ponudimo dobrog partnera. Sa novim sertifikatima koje će nam doneti Jat Tehnika značajno ćemo poboljšati našu ponudu“, rekao je Pjotr Kačor, generalni direktor Avia Prime Grupe.

Iz ove kompanije su poručili „da će se svim snagama potruditi da Jat Tehniku izdignu na svetski nivo u MRO segmentu gde po tradiciji pripada“.

Među klijentima Aviaprime-a su i Lufthansa, SAS, EasyJet, Finnair, Norwegian, TUI, Edelweiss, SWISS, Brussels Airlines, Arkia, Austrian, Laudamotion i Volotea. Hangari ove kompanije se nalaze na aerodromima Katovice i Žešov u Poljskoj i Ljubljana u Sloveniji.

Foto: Avia Prime Group / Linetech

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije