Još jedan član kabinskog osoblja nestao u Kanadi tokom obaveznog odmora

Obavezan odmor kabinske posade nakon dugih letova, pojedini članovi koriste da pobegnu iz zemlje i zatraže azil.

Datum / Date: 02.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Andrew Thomas / Wikimedia

Stjuard pakistanske aviokompanije PIA navodno je nestao po sletanju aviona u Toronto. On je bio angažovan na letu PK-798 od Islamabada do Toronta 29. januara, gde mu se gubi svaki trag nakon iskrcavanja na aerodromu. U kompaniji su postali svesni njegovog nestanka kada su se pripremali za povratak ka Pakistanu dva dana kasnije.

Ovo je već drugi uzastopni slučaj nestanka nekog od članova kabinskog osoblja tokom obaveznog odmora posade. Krajem prošle godine, isto u Torontu, nestao je još jedan član posade koji se nije pojavio na okupljanju pred let nakon dvodnevne pauze.

Aviokompanije koje obavljaju dugolinijske, interkontinentalne letove obavezne su da obezbede odmor za posadu između letova. Jedna posada ne može odmah da se vrati nazad, već ostaje neko vreme u hotelu na destinaciji, dok ih u povratku menja posada koja je tamo već boravila dan ili dva. Za ove potrebe aviokompanije imaju stalno zakupljene hotelske kapacitete na dalekim destinacijama gde se posade odmaraju.

Ova praksa pokazala se idealnom za bekstvo iz zemlje. Na isti način su tokom hladnog rata nestajali sportisti iz reprezentacija iz Istočne Evrope tokom takmičenja na Zapadu, a u avijaciji je takođe bilo sličnih primera, posebno u afričkim aviokompanijama koje lete ka Zapadnoj Evropi ili Severnoj Americi.

Ova dva uzastopna slučaja nestanka članova posade u Pakistan International Airlines-u (PIA) predstavljaju ubrzanje trenda. Ova kompanija je „izgubila“ još jednog stjuarda 2019. u Parizu, a godinu dana ranije je jedna stjuardesa pobegla nakon leta do Toronta i potom je u Kanadi zatražila azil.

Zbog svega toga, PIA je hitno izmenila unutrašnji pravilnik za postupanje tokom odmora na destinaciji, pa je doneta odluka da se od članova posade oduzimaju pasoši i da se organizuje strog nadzor tokom boravka u hotelu uz zabranu napuštanja hotela preko noći.

PIA je takođe saopštila i da je nestalog člana osoblja prijavila lokalnim, kanadskim vlastima kao i da će sarađivati sa njima na rasvetljavanju ovog slučaja.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije