Kluž: Izazovi u avio-saobraćaju u Istočnoj Evropi zbog rata u Ukrajini

Glavna tema vazduhoplovne konferencije u Klužu je situacija u avio-saobraćaju na tržištu Istočne Evrope zbog rata u Ukrajini.

Datum / Date: 31.03.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aviatica

U Klužu se danas održava vazduhoplovna konferencija u organizaciji kompanije Aviation Event i aerodroma Kluž, na kojoj je glavna tema izazov sa kojim se tržište avio-saobraćaja u Istočnoj Evropi suočava sa krizom zbog rata u Ukrajini.

Konferencija se u prisustvu velikog broja zvanica iz Evrope i sveta održava u holu međunarodnog aerodroma Avram Iancu u Klužu.

Nakon pozdravnog govora domaćina iz kompanije Aviation Event, predstavnika aerodroma i lokalne vlasti, učesnicima konferencije se obratila Adina Valean, komesar za saobraćaj u Evropskoj komisiji.

Ona je istakla da se avio-saobraćaj već neko vreme suočava sa brojnim izazovima među kojima je već duže vreme na prvom mestu održivi razvoj ove privredne grane i njeno prilagođavanje politici nulte emisije štetnih gasova. Nakon nedavne krize izazvane pandemijom koronavirusa Covid-19, koja se još uvek veoma jako oseća, poseban težak udarac avio-saobraćaju nanela su strašna dešavanja u Ukrajini.

Valean je istakla snažnu podršku narodu Ukrajine, zemlje koja se suočava sa invazijom Rusije i posebno naglasila značaj avio-saobraćaja u zbrinjavanju miliona izbeglica iz Ukrajine. Mnoge avio-kompanije su ponudile besplatne avio-karte za izbeglice, istakla je Valean, koja je pozvala sve učesnike konferencije da iskažu svoju solidarnost u ovim teškim trenucima.

Kasnije tokom dana, predviđeni su razgovori sa brojnim učesnicima iz međunarodnih vazduhoplovnih organizacija, poput Međunarodnog aerodromskog saveta (Airport Council International), Međunarodne asocijacije vazdušnog saobraćaja – IATA, rumunske kontrole letenja ROMATSA, rumunskog Direktorata civilnog avio-saobraćaja. Među govornicima će biti i predstavnici avio-kompanija Wizz Air i Lufthansa, a učesnici i pokrovitelji konferencije su i avio-kompanije Anadolujet, ćerke kompanije Turkish Airlines-a, aerodroma u Tirani i Aerodroma Crne Gore. Predstavnik srpske nacionalne avio-kompanije Air Serbia, Jirži Marek, u poslednjem trenutku je otkazao svoje učešće na konferenciji.

Foto: D. Nikolić / Aviatica

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije