Laptop ne može u kabinu ako letite u SAD iz islamskih zemalja

Američke vlasti zabranile unošenje laptop računara u putničku kabinu putnicima za SAD sa osam aerodroma u islamskim zemljama.

Datum / Date: 21.03.2017.

Autor / Author: Aviatica

Transportation Security Officer (TSO), Kenneth C. Colburn, checks in Kevin Denison at Washington Dulles International Airport (IAD).

Potvrđena je vest koju je Aviatica jutros objavila o vanrednoj zabrani za unošenje većih elektronskih uređaju u putničku kabinu na letovima ka Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) iz određenih zemalja.

Kako su američke vazduhoplovne vlasti objavile, zabrana se odnosi samo na putnike koji ka SAD lete sa nekog od osam aerodroma u Istanbulu (Turska), Dohi (Katar), Kuvajt (Kuvajt), Abu Dabi i Dubai (Ujedinjeni Arapski Emirati), Aman (Jordan), Rijad i Džeda (Saudijska Arabija), Kairo (Egiptu) i Kazablanka (Maroko).

Sa ovih aerodroma ukupno devet aviokompanija održava redovne linije ka SAD i njihovi putnici na oko 50 dnevnih polazaka će morati da se povinuju novim pravilima. To su: Royal Jordanian Airlines, Egypt Air, Turkish Airlines, Saudi Arabian Airlines (Saudia), Kuwait Airways, Royal Air Maroc, Qatar Airways, Emirates i Etihad Airways.

Američki zvaničnici su rekli da se ova zabrana ne odnosi ni na jednu američku aviokompaniju pošto nijedna od njih ne leti direktno do označenih aerodroma.

Portparol Etihad Airways-a je potvrdio da je zabrana uvedene: „Po prijemu uputstva američkih vlasti koje se odnosi na određene aerodrome, aviokompanija Etihad Airways je obaveštena da putnicima koji lete u SAD sa međunarodnog aerodroma u Abu Dabiju nije dozvoljeno da u kabinu aviona unose elektronske uređaje veće od mobilnog telefona. Sigurnost i bezbednost ostaju najznačajniji prioritet za Etihad Airways. Nastavićemo da pomažemo putnicima da se pridržavaju ovog uputstva“.

Zabrana stupa na snagu 25. marta, a prema rečima portparolke Emirates-a trajaće sve do 14. oktobra. Evropske aviokompanije, uključujući i Air Serbiju, nisu obuhvaćene ovom zabranom.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije