Uvedena neobična restrikcija za ručni prtljag na letovima za SAD

Američke vazduhoplovne vlasti uvele neobičnu restrikciju za ručni prtljag samo za putnike određenih aviokompanija.

Datum / Date: 21.03.2017.

Autor / Author: Aviatica

Američka Domovinska sigurnost (Department of Homeland Security) će navodno danas izdati ograničenu zabranu za unošenje većih elektronskih uređaja u putničku kabinu na svim letovima ka SAD, ali samo za određeni broj aviokompanija.

Nekoliko aviokompanija je o ovoj zabrani već obavešteno i počele su da ih primenjuju na svojim letovima ka SAD, ali pun spisak prevoznika koji će morati da se pridržava novih restrikcija nije poznat.

Svi veliki američki i svetski mediji pišu o misterioznoj odluci da se putnicima pojedinih bliskoistočnih i severnoafričkih avioprevoznika uvede dodatna restriktivna mera. Sve je procurelo u javnost kada je aviokompanija Royal Jordanian na svom twitter nalogu objavila novu zabranu. Reuters dalje piše da se zabrana odnosi na osam do deset aviokompanija iz regiona Bliskog istoka i Severne Afrike. Dodatne kontrole će zahvatiti desetak aerodroma u ovom regionu.

Kao razlog se navode obaveštajna saznanja o aktivnostima terorističkih grupa iz Jemena koje su povezane sa Al Kaidom.

Zabrana se odnosi na sve elektronske uređaje osim mobilnih telefona i medicinske opreme. Sve ostale uređaje poput laptop računara, kindl čitača, tableta i dr. neće moći da se unesu u putničku kabinu.

Pojedini mediji navode da se zabrana odnosi i na dva avioprevozika iz UAE – Emirates i Etihad, ali iz ovih kompanija negiraju da su dobili bilo kakav dopis od Amerikanaca.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije