Uvedena neobična restrikcija za ručni prtljag na letovima za SAD

Početna|VESTI|Svet|Uvedena neobična restrikcija za ručni prtljag na letovima za SAD

Uvedena neobična restrikcija za ručni prtljag na letovima za SAD

Američke vazduhoplovne vlasti uvele neobičnu restrikciju za ručni prtljag samo za putnike određenih aviokompanija.

Objavljeno:21. 3. 2017.|12:36 » 15:31Autor: Tagovi:, , , , , , |

Američka Domovinska sigurnost (Department of Homeland Security) će navodno danas izdati ograničenu zabranu za unošenje većih elektronskih uređaja u putničku kabinu na svim letovima ka SAD, ali samo za određeni broj aviokompanija.

Nekoliko aviokompanija je o ovoj zabrani već obavešteno i počele su da ih primenjuju na svojim letovima ka SAD, ali pun spisak prevoznika koji će morati da se pridržava novih restrikcija nije poznat.

Svi veliki američki i svetski mediji pišu o misterioznoj odluci da se putnicima pojedinih bliskoistočnih i severnoafričkih avioprevoznika uvede dodatna restriktivna mera. Sve je procurelo u javnost kada je aviokompanija Royal Jordanian na svom twitter nalogu objavila novu zabranu. Reuters dalje piše da se zabrana odnosi na osam do deset aviokompanija iz regiona Bliskog istoka i Severne Afrike. Dodatne kontrole će zahvatiti desetak aerodroma u ovom regionu.

Kao razlog se navode obaveštajna saznanja o aktivnostima terorističkih grupa iz Jemena koje su povezane sa Al Kaidom.

Zabrana se odnosi na sve elektronske uređaje osim mobilnih telefona i medicinske opreme. Sve ostale uređaje poput laptop računara, kindl čitača, tableta i dr. neće moći da se unesu u putničku kabinu.

Pojedini mediji navode da se zabrana odnosi i na dva avioprevozika iz UAE – Emirates i Etihad, ali iz ovih kompanija negiraju da su dobili bilo kakav dopis od Amerikanaca.