Lufthansa slavi 50 godina poslovanja u Srbiji

Nemačka Lufthansa proslavila je 50 godina od uspostavljanja redovnog aviosaobraćaja između Nemačke i Srbije.

Datum / Date: 24.08.2017.

Autor / Author: Aviatica

Svečanim dočekom Lufthansinog aviona Airbus A321 u retro bojama, danas je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla obeleženo je 50 godina od uspostavljanja aviosaobraćaja između Nemačke i Srbije.

Prvi let od Frankfurta do Beograda obavljen je 26. avgusta 1967. godine avionom Boeing 727 nazvanim „Kiel“. Na tom letu, koji je od Frankfurta do Beograda trajao nešto preko četiri sata uz dva sletanja u Minhen i Budimpeštu, bilo je oko 100 putnika do Beograda, a među njima i značajan broj putnika u biznis i prvoj klasi.

U to vreme Lufthansa je posedovala tri putne klase u svojim avionima na letovima unutar Evrope, a Beograd se od samog početka pokazao kao veoma tražena destinacija za sve kategorije putnika.

Foto: Privatna arhiva Jovanke Obradović Šidel, tadašnje zamenice generalnog direktora Lufthanse

Zbog velike popularnosti nove linije, Lufthansa je ubrzo unapredila letove do Beograda uvođenjem direktnih letova, potom je jedan od nedeljnih letova produžila do Sofije. Samo nekoliko godina nakon prvog leta Beograd dobija svakodnevne direktne letove kao, a ubrzo čak deset nedeljnih letova.

Danas ova kompanija održava po dva dnevna leta do Beograda, iz Frankfurta i Minhena, a poreko svojih glavnih aerodroma u ovim gradovima povezuje Beograd sa celim svetom.

Foto: Lufthansa

„Pedeseta godišnjica poslovanja u Srbiji predstavlja važan jubilej za nas i veoma smo ponosni na kontinuirano prisustvo u regionu. Naš uspeh ne bi bio moguć bez podrške i poverenja koje smo izgradili sa partnerima i putnicima. U Srbiji imamo mnogo lojalnih klijenata i uživamo odličnu reputaciju. Preko naših glavnih aerodroma povezujemo Srbiju sa svetom i doprinosimo njenom razvoju“, izjavio je Bernhard Vodl, generalni direktor za tržišta Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Slovenije u Lufthansa Grupi.

 Pogledajte video sa dočeka aviona 

Na današnjoj proslavi na beogradskom aerodromu, zajedno sa predstavnicima Lufthanse, avion iz Frankfurta dočekao je i Miodrag Mirković, komercijalni direktor aerodroma Nikola Tesla, koji je istakao da je nemački avioprevoznik veoma značajan partner aerodroma i da je samo u prošloj godini od/do Beograda obavio 1340 letova sa više od 287.000 prevezenih putnika. On je poželeo da Lufthansa u narednom periodu otvori i neke nove linije iz Beograda.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije