Misteriozna nesreća fantomske avio-kompanije u Južnom Sudanu

Nepoznati putnički avion se srušio nakon poletanja sa uzletišta u Južnom Sudanu i tom prilikom poginulo 10 osoba.

Datum / Date: 03.03.2021.

Autor / Author: Aviatica

Svetske novinske agencije izveštavaju od utorka 2. marta uveče da se u Južnom Sudanu dogodila avionska nesreća u kojoj je poginulo deset osoba. Prema nepotvrđenim navodima medija pao je putnički avion Antonov An-26 registarskih oznaka HK-4274 koji je pripadao aviokompaniji South Sudan Supreme Airlines.

Na snimcima sa mesta nesreće vide se zapaljeni ostaci aviona i prepoznaje se jedan od turbopropnih motora. Navodi se i da su lokalne vlasti u zvaničnom saopštenju i saučešću porodicama potvrdile da je u nesreći poginulo osam putnika i dvoje članova posade.

Avion je obavljao čarter let i prevozio je poslovne ljude sa neasfaltiranog uzletišta Pieri, a leteo je za grad Yuai (?!), te je na kraju trebalo da se „vrati u svoju bazu na aerodromu u Džubi“, glavnom gradu Južnog Sudana.

Sve osim žrtava je pod znakom pitanja

AV Herald, sajt koji se bavi evidencijom i praćenjem avionskih nesreća i incidenata tvrdi da kod ove avionske nesreće ništa nije jasno niti potvrđeno. Oni navode da su dobili potvrdu da se radi o avionu Let L-410, a ne o avionu An-26. Takođe navode da je registarska oznaka aviona lažna i da nigde na svetu ne postoji avion sa tom oznakom, tako da nije moguće utvrditi niti o kojem se modelu radi niti kome je pripadao.

U isto vreme poznato je da aviokompanija South Sudan Supreme Airlines poseduje oba modela – i An-26 i Let L-410, ali je nejasno koja je to aviokompanija pošto ne postoji nikakav trag o njenom postojanju. Kompanija istog imena je ugašena 2017. nakon slične avionske nesreće u kojoj je uništen jedan An-26, ali je tom prilikom nesreća prošla bez žrtava. Da li se ova kompanija ponovo registrovala, kada, kako i gde nije poznato, kao ni to da li uopšte poseduje bilo koji avion ili dozvolu za obavljanje avio-saobraćaja.

Mapa: Geographica, kartografska osnova: freevectormaps.com
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije