Mokra Gora izabrana među 44 najboljih sela na svetu

Mokra Gora u grupi 44 najlepših sela na svetu prema Svetskoj turističkoj organizaciji Ujedinjenin nacija.

Datum / Date: 03.12.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Park prirode Mokra Gora

Selo Mokra Gora izabrano je za najbolje selo na svetu zajedno sa još 43 sela na Godišnjoj skupštini Svetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Iako su skoro svi domaći mediji u Srbiji izvestili da je Mokra Gora proglašena najboljim selom na svetu, to nije u potpunosti tačna informacija.

UNWTO je izabrao 44 sela, među kojima je i naša Mokra Gora, što je svakako izvanredan uspeh, posebno imajući u vidu stroge kriterijume i veoma jaku konkurenciju od 170 prijavljenih sela iz celog sveta.

Osim Mokre Gore, na ovoj listi su se našla i dva slovenačka sela – Radovljica i Solčava, dok je naše selo Gostilje izabrano u posebnu grupu od 21 sela na koja će UNWTO u narednom periodu obratiti posebnu pažnju. Osim Gostilja u ovoj se kategoriji zanimljivih sela našla su se i dva iz Crne Gore – Godinje i Gornja Lastva kao i Gorenja Vas iz Slovenije i Kaštelir Labinci iz Hrvatske.

Kriterijumi UNWTO za najbolje selo na svetu su bili veoma zahtevni. Sva izabrana sela predstavljaju jedinstvene i izuzetne destinacije ruralnog turizma sa značajnim kulturnim i prirodnim vrednostima, praksom očuvanja ruralne zajednici i razvojem društvenih vrednosti, lokalnih proizvoda i specifičnog životnog stila. Ova sela su održiva u ekonomskoj, društvenom i ekološkom smislu.

Osim Mokre Gore, na spisku najboljih sela na svetu našli su se i Bekovo u Rusiji, Bkassine u Libanu, Bojo na Filipinima,  Caspala u Argentini, Castelo Rodrigo i Cumeada u Portugalu, Cuetzalan del Progreso i Mani u Meksiku, Gruyeres (Grijer), Saas Fee i Valposchiavo u Švajcarskoj, Batu Puteh u Maleziji, Kaunertal u Austriji, Le Morne i Old Grand Port na Mauricijusu, Lekinberri i Morella u Španiji, Misfat Al Abriyeen u Omanu, Miyama i Niseko u Japanu, Mustafapasa i Tarakli u Turskoj, Nglanggeran u Indoneziji, Nkotsi u Ruandi, Olergesaille u Keniji, Ollantaytambo u Peruu, Pano Lefkara na Kipru, Pica i Puerto Williams u Čileu, Pochampally u Indiji, Radovljica i Solčava u Sloveniji, Rijal Alma’a u Saudijskoj Artabiji, Testo Alto u Brazilu, San Cosme y Damian u Paragvaju, San Ginesio u Italiji, Sidi Kaouki u Maroku, Soufli u Grčkoj, The Purple Island u Južnoj Koreji, Wonchi u Etiopiji i Xidi i Yucun u Kini.

U okviru „Upgrade“ programa najboljeg sela na svetu prema UNWTO našlo se dvadesetak sela koja u potpunosti ne ispunjavaju tražene kriterijume ali su veoma blizu zbog čega će UNWTO uložiti dodatni trud kako bi u ovim selima popravili uslove i stvorili mogućnosti da se i ona nađu među najboljim selima na svetu u budućnosti.

Srbija je osim Mokre Gore i Gostilja za ovaj izbor prijavila i Tršić. Sva prijavljena sela su evoluirana prema više kriterijuma, a Mokra Gora je u ovoj klasifikaciji zauzela osmo mesto na svetu prema ekonomskom razvoju, 11. mesto prema održivosti naselja i društvene zajednice i 13. mesto prema brizi za ekologiju, što je bilo dovoljno da se nađe na listi 44 najbolja sela na svetu.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije