Aerodrom Helsinki: Zovi me svojim imenom

Umesto da se nazove imenom neke slavne ličnosti, aerodrom Helsinki odlučio da se zove imenima svojih putnika.

Datum / Date: 02.12.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Helsinki Airport

Uobičajeno je da se aerodromi u svetu u čast slavnih nacionalnih ličnosti nazivaju njihovim imenima.

Šarl de Gol, Leonardo da Vinči, Nikola Tesla, Konstantin Veliki, Džon Ficdžerald Kenedi, samo su neka od brojnih imana koja krase ulaze na aerodrome širom sveta. Međutim, u Helsinkiju su odlučili da svoj međunarodni aerodrom nazovu imenom svojih putnika naglašavajući svoju posvećenost onima zbog kojih aerodrom i postoji.

Ovaj jedinstven primer u svetu može da se prati na društvenim mrežama pod oznakom #myhelsinkiairport, a broj putnika koji se slikaju ispred aerodroma sa njihovim imenom je sve veći.

„Verujemo da aerodromi, baš kako bi i trebalo, postoje upravo zbog putnika. Šta bi oni bili da nije putnika? Veoma smo ponosni što smo prvi aerodrom na svetu koji svoje ime prilagođava svojim putnicima i daje im šansu da njihovo ime bar na kratko osvane na ulazu u terminal“, istakla je Katja Siberg, direktorka marketinga i putničkog iskustva Finavije, operatora helsinškog aerodroma.

Foto: Helsinki Airport

Imenovanje aerodroma po putnicima je deo promotivne kampanje povodom svečanog puštanja u rad novog Terminala 2, koji je od 1. decembra 2021. otvorio svoja vrata putnicima i avio-kompanijama. Ovaj novi terminal je deo obimnog investicionog programa aerodroma u Helskinkiju sa željom da ojača svoju poziciju kao najvećeg transfernog čvorišta u Severnoj Evropi, sa posebnim fokusom na poboljšanje putničkog iskustva.

Širenje aerodroma je imalo za cilj da se ostvari koncept „pod jednim krovom“, što znači da su sve usluge dostupne putnicima u jedinstvenom prostoru, čime se znatno olakšava njihova kretnja, a posebno je pogodno za putnike u tranzitu, koji prelaze sa jednog na drugi let bez potrebe da menjaju terminal.

Novo proširenje terminala estetski je oplemenilo prostor aerodroma koji inače važi za jedan od aerodroma sa najlepšim i najtoplijim enterijerom na svetu. Drveni plafoni i prirodni materijali najbolji su primer čuvene finske i skandinavske arhitekture.

Aerodrom je dobio novi ulaz, odlazni i dolazni hol i travel centar koji povezuje razne vidove drumskog i železničkog prevoza od/do aerodroma.

Foto: Helsinki Airport

Planirano je da tokom leta naredne godine, budu otvoreni i novi kontrolni punkt i ček-in sala kao i prostor sa restoranima. U 2023. je planiran završetak šengenske zone na aerodromu i hola za preuzimanje prtljaga čime će biti završene sve faze ove obimne rekonstrukcije.

Centralna tačka novog Terminala 2 je takozvana Luoto diorama, instalacija koja predstavlja finsku prirodu. Odlazni hol karakterišu izuzetno veliki prozori kako bi što više prirodne svetlosti bili iskoriščeno što nije samo pitanje lepote i dobrog dizajna već i ekologije jer se tako štedi energija potrebna za osvetljavanje i zagrevanje.

Novi terminal će imati za 30 posto manju potrošnju električne energije zahvaljujući sjajnim ekološkim rešenjima u vidu najsavremenije izolacije, dosta prirodne svetlosti i najekonomičnijeg sistema grejanja.

Foto: Helsinki Airport

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije