Mriya ponovo poletela

Najveći avion na svetu Antonov An-225 poznat kao Mriya ponovo poleteo nakon što izvršene modernizacije ovog modela.

Datum / Date: 05.04.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: skyfall, @Valentin_Marcus

Najveći avion na svetu Antonon An-225 poznat kao Mriya ponovo je poleteo. Ukrajinski proizvođač aviona uradio je modernizaciju ovog neobičnog modela aviona i on je započeo svoj novi komercijalni život u utorak, 3. aprila.

Na aerodromu pored Kijeva, Mriyu su ispratili brojni građani. Avion sa šest motora i kapacitetom za prevoz tereta od 640 tona poleteo je iz Kijeva za Lajpcig, odakle je krenuo u nove komercijalne misije.

Iz Lajpciga će Mriya prevesti kargo do nekoliko azijskih gradova, a na svom putu sleteo je u Atinu na dopunu goriva, dok je na putu ka grčkoj prestonici preleteo i Srbiju.

Ovaj džinovski avion koji se koristi za kargo prevoz nastao je osamdesetih godina prošlog veka u ukrajinskoj fabrici aviona Antonov. To je najduži i najteži avion na svetu ikada proizveden. Pokreće ga čak šest motora.

Modernizacija ovog modela podrazumevala je unapređenje navigacionog sistema i pojedinih elektronskih uređaja. Testovi su uspešno obavljeni završeni tokom marta, pa je Mriya nakon toga spremna za postizanje novih rekorda. U istoriju avijacije ovaj će model ostati upisan čak 240 puta sa isto toliko ostvarenih rekorda.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije