Muzej vazduhoplovstva ukinut pa osnovan novi pri Ministarstvu odbrane

Vlada Srbije ukinula Muzej vazduhoplovstva i njegovu imovinu prenela na Ministarstvo odbrane koje će nastaviti muzejsku delatnost.

Datum / Date: 25.03.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Muzej vazduhoplovstva / Wikipedia

Vlada Srbije ukinula Muzej vazduhoplovstva i njegovu imovinu prenela na Ministarstvo odbrane koje će nastaviti muzejsku delatnost.

Vlada Republike Srbije je odlukom donetom 14. marta ukinula Muzej vazduhoplovstva, a njegovu imovinu, arhivsku (muzejsku) građu i zaposlene prebacila u Ministarstvo odbrane, koje bi, prema ovoj odluci trebalo da garantuje nastavak muzejske delatnosti.

Nekadašnji Muzej jugoslovenskog vazduhoplovstva, čiji su osnivači bili između ostalih i JAT, Aviogeneks, Aerodrom Beograd, UTVA, Vazduhoplovni savez Srbije, prešao je još pre dve godine, pod veoma sumnjivim okolnostima, u ruke Ministarstva odbrane, jednog od mnoštva osnivača Muzeja.

Kako je tada pisao portal Tango Six , koji je došao u posed dokumenata Ministarstva odbrane koji to potvrđuju, nijedan od devet osnivača Muzeja nije preneo svoja osnivačka prava na državu, a pojedini su se izjasnili da to ne žele da urade. Vlada Srbije je tada, bez saglasnosti osnivača muzeja, prenela osnivačka prava Ministarstvu odbrane, koje je već tada bilo zaduženo za upravljanje aerodromom.

Najnovijom odlukom, Vlada želi da „reši višedecenijske probleme ove institucije“, navedeno je u dopisu Ministarstva kulture srpskom nacionalnom komitetu Međunarodnog udruženja muzeja (ICOM – International Council of Museums).

U ICOM-u smatraju da „je ukidanje muzeja tako dugog postojanja koje čuva kulturna dobra od važnosti za istoriju ne samo našeg, već i svetskog vazduhoplovstva, tužan dan za muzejsku zajednicu“.

U odluci Vlade istaknuto je da će Ministarstvo odbrane imati obavezu da čuva muzejsku namenu Muzeja vazduhoplovstva Beograd kao spomenika kulture. U dopisu Ministarstvo kulture navodi da će Ministarstvu odbrane pružiti svu potrebnu stručnu pomoć na čuvanju i održavanju kulturnih dobara koji se nalaze u ovom muzeju.

Ideja je da se iz jedne komplikovane osnivačke zavrzlame (pominje se čak 15 različitih pravnih lica sa statusom osnivača muzeja) koja je ometala funkcionisanje muzeja, formira novi jedinstveni muzej vazduhoplovstva.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije