Air Serbia primila IATA sertifikat za NDC distributivni standard

Air Serbia je među prvim aviokompanijama dobila sertifikat za drugi nivo IATA distributivnog standarda (NDC).

Datum / Date: 25.12.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Air Serbia

Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) sertifikovala je srpsku nacionalnu aviokompaniju Air Serbia za drugi nivo NDC standarda (New Distribution Capability), svrstavši je tako među vodeće svetske aviokompanije koje su svoj distribucioni sistem prilagodile savremenim načinima komunikacije.

Air Serbia je tako postala jedna od prvih aviokompanija jugoistočne Evrope koja je dobila NDC sertifikat nivoa 2 i prva na svetu sa najnovijom 19.2 verzijom sertifikata koji definiše potencijale  za distribuciju proizvoda.

Zahvaljujući tom standardu, Air Serbia će od sledeće godine u okviru pilot projekta,  odabranim turističkim agencijama i korporativnim klijentima ponuditi portal kao platformu za distribuciju proizvoda, koji uključuje aviokartu i sve dodatne usluge pre, za vreme i posle leta. NDC standard omogućava srpskom nacionalnom avio prevozniku da na pravi način ponudi svoj proizvod na sve zahtevnijem tržištu.

„U današnje doba proizvod aviokompanije postaje roba, tako da moramo biti spremni da menjamo naš pristup klijentima i prilagodimo ponudu našeg proizvoda trgovačkim principima, uz osluškivanje iskustava iz direktne prodaje. Zato je ovaj standard i sve ono što za njim sledi u našoj budućoj komunikaciji sa svima koji prodaju naše karte od veoma velikog značaja za Air Serbiju“, izjavio je Jirži Marek, direktor za komercijalu i strategiju Air Serbia.

NDC standard okuplja 79 vodećih svetskih avioprevoznika sveta, a omogućava im da adekvatno transformišu i prilagode načine za ponudu svog proizvoda na tržištu. Taj program je podržan od strane brojnih subjekata turističke i IT industrije, a pokrenula ga ja IATA u cilju razvoja i usvajanja novog standarda za prenos podataka na tržištu zasnovanog na XML jeziku (Extensible Markup Language).

Iz IATA navode da pružaju jedini zvanični program sertifikacije u industriji za podršku Novog distributivnog kapaciteta (NDC) standarda, odnosno NDC sertifikacionog programa.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije