Poletela Air Albania

Najnovija evropska nacionalna aviokompanija rođena je u Tirani - Air Albania, a prvi let je obavljen ka Istanbulu.

Datum / Date: 17.09.2018.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Twitter (@TurEmb Tirana)

U petak, 14. septembra na aerodromu „Majka Tereza“ u Tirani javnosti je predstavljena nova nacionalna aviokompanija Albanije – Air Albania.

Ova je kompanija osnovana uz pomoć Turkish Airlines-a, koji je vlasnik 49% i koji je obezbedio za početak jedan od svojih aviona. Airbus A319 registarskih oznaka TC-JLR dobio je nove boje. Ostali vlasnici kompanije su albanski investicioni fond MDN Inestment sa 41% i Albacontrol, albanska agencija za kontrolu letenja, sa 10%.

Air Albania još uvek nije članica IATA i nema svoje sopstvene oznake, pa će se za početak koristiti oznakama Turksih Airlines-a, tj. leteće pod kodom ove kompanije. Prvi let od Tirane do Istanbula označen je kao TK 6887.

Na svečanosti povodom predstavljanja nove kompanije pored Edija Rame, premijera Albanije, učestvovao je i ambasador Turske u ovoj zemlji kao i predstavnici Turkish Airlines-a. Edi Rama je prve letove, koji su obavljeni u petak i subotu, nazvao test letovima. On je istakao da je Air Albania „strateški i dugoročni projekat koji ne bi bio moguć bez podrške Turkish Airlines-a“.Nova kompanija će biti most između Turske i Albanije, rekao je Rama.

Pored Istanbula, očekuje se da nove linije budu uspostavljene ka Italiji i Londonu. Flotu, kompanije činiće za početak dva aviona.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije