Prizemljeni stariji avioni Boeing 777-200 nakon eksplozije motora iznad Denvera

Avioni Boeing 777-200 sa Pratt & Whitney motorima prizemljeni nakon eksplozije motora na letu iznad Denvera.

Datum / Date: 22.02.2021.

Autor / Author: Aviatica

Samo dan nakon eksplozije jednog od motora na starijem modelu aviona Boeing 777-200 iznad Denvera, ovaj model je prizemljen u svetu.

Zapravo, prizemljeni su samo oni modeli koje pokreću Pratt & Whitney motori jer se sumnja na postojanje izvesnog problema sa tim motorima, pošto ovaj incident koji se dogodio 20. februara nije prvi takav.

U subotu, 20. februara iznad Denvera, malo nakon poletanja dogodila se eksplozija jednog od dva motora na avionu 777-200 koji je bio na letu od Denvera ka Honolulu. Delovi motora su potom pali na zemlju gde su napravili štetu i izazvali paniku među stanovništvom, ali na svu sreću bez posledica po ljude na zemlji. Kapetan je odmah proglasio vanrednu situaciju i uspeo da bezbedno vrati avion i prizemlji ga na aerodrom sa koga je malo pre toga i poleteo. U incidentu nije bilo povređenih putnika.

Prethodno su se dogodila dva slična incidenta u Japanu tokom decembra prošle godine i jedan kod San Franciska 2018. gde je takođe bio u pitanju avion United Airlines-a.

Nakon ovog poslednjeg događaja reagovala je američka agencija za vazdušni saobraćaj (FAA) koja je naredila momentalan prekid operacija starijih modela Boeingovih aviona 777-200 koji su opremljeni Pratt & Whitney motorima PW4000-112 poput ovog koji je eksplodirao. Sve letelice ovog modela koje su proizvedene pre 2004. opremljene su ovim tipom motora.

Foto: Pratt & Whitney

United Airlines, čiji avion je doživeo opasan kvar, odmah je prizhljio svoja 24 aviona ovog modela , a potom je i Boeing naložio prizemljenje svih 69 aviona koji su u saobraćaju i njihovu inspekciju uključujući i proveru 59 letelica koje su trenutno van saobraćaja.

Japanske vazduhoplovne vlasti su odmah izdale naredbu da se prizemlje i ovakvi avioni koji su u njihovom nacionalnom registru i u floti Japan Airlines-a.

Proizvođač avionskih motora Pratt & Whitney oglasio se kratkim saopštenjem.

„Događaj na letu United Airlines-a 328 je pod istragom američkih vlasti i mi smo odredili tim stručnjaka koji će sarađivati sa istražiteljima. Aktivno sarađujemo sa svim operatorima i regulatorima kako bismo pružili neophodnu podršku tokom istrage i provere našeg tipa motora PW4000 koji pokreće avione Boeing 777“.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije