Problem sa isporukom goriva na beogradskom aerodromu

Zbog problema sa proizvodnjom goriva u pančevačkoj rafineriji, NIS privremeno obustavio isporuku avio goriva na beogradskom i niškom aerodromu.

Datum / Date: 07.09.2019.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Swissport

Jutrošnji let aviokompanije Wizz Air za Lion u šest časova. Kapetan obaveštava putnike da će na putu do Liona morati da slete na aerodrom u Trevizo, jer beogradski aerodrom Nikola Tesla nije bio u mogućnosti da im isporuči dovoljno goriva za let do Liona.

Problemi su se nastavili, pa su aviokompanije počele da traže alternativna rešenja. Neke su se, kao Wizz Air, odlučile da će sleteti negde usput da se natankaju. Aviokompanija Etihad Airways je imala problem sa svoja dva leta za Abu Dabi. Let EY 70 je otkazan, a drugi let ove kompanije za Abu Dabi EY72 kasnio je četiri sata. Nije poznato da li je nedostatak goriva razlog za ovo kašenjenje i otkazivanje.

NIS je u međuvremenu, nakon nepreciznih i dramatičnih medijskih navoda koji su se pojavili, izdao saopštenje u kome se kaže da je aviokompanijama od danas u 13 časova pa do ponoći omogućeno snabdevanje gorivom u ograničenim količinama. Započet je i hitan uvoz ovog derivata iz zemalja regiona, saopštio je NIS.

Razlog problema je zastoj u proizvodnji avio goriva u Rafineriji nafte Pančevo. NIS će, uprkos tome, „nastojati da proizvodnju obnovi u najkraćem mogućem roku“ i zbog ovoga se izvinjava svim potrošačima. O problemima u isporuci obavešteni su aerodromi u Beogradu i Nišu kao i sve aviokompanije koje koriste iste.

Foto: FlightRadar24

Problema je bilo jedino na beogradskom aerodromu, a sudeći prema aktuelnom redu letenja na sajtu aerodroma i informacijama sa sajta za praćenje letova FlightRadar24, goriva kao da nije bilo jedino za Wizz Air. Njihov avion, registarske oznake HA-LYO koji je iz Beograda jutros odleteo za Stokholm (Skavsta) i vratio se nazad za Beograd, nije potom poleteo za Hanover, kako je prvobitno bilo planirano već je odleteo prazan za Temišvar odakle se ubrzo vratio. Očigledno da je išao po gorivo za dva večernja leta koja mu predstoje iz Beograda. Let za Hanover umesto njega je obavio rezervni avion Airbus A321 koji je Wizz Air poslao iz Budimpešte.

Foto: FlightRadar24

NIS očekuje da će se snabdevanje tržišta stabilizovati početkom naredne nedelje.

U međuvremenu se oglasio i beogradski aerodrom (Belgrade Airport doo) koji izjavljuje da su „u stalnom kontaktu sa snabdevačem goriva i ostalim relevantnim institucijama radi praćenja situacije i podrške u nalaženju najboljeg rešenja“.  Oni takođe navode „da nema otkazanih letova, kao ni značajnijih kašnjenja“.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije