Prvi A380 će biti isečen u priveske

Prvi avion A380 završio je svoj životni vek mnogo ranije nego što se očekivalo i biće isečen u delove od kojih će se napraviti suveniri.

Datum / Date: 27.02.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Airbus / H. Gousse

Prvi Airbus-ov avion A380 je povučen iz saobraćaja i spreman da bude pretvoren u primamljive suvenire u vidu privezaka. To je bio prvi od još uvek 240 aktuelnih aviona A380, koji je poleteo 25. oktobra 2007. godine za aviokompaniju Singapore Airlines na liniji simblične oznake SQ380 od Singapura do Sidneja.

Avion Airbus-ovog serijskog proizvodnog broja MSN003 i singapurske registarske oznake 9V-SKA je penzionisan 2017. i prebačen na aerodrom u gradiću Tarb na jugu Francuske gde je u januaru rastavljen, a njegov dvospratni trup isečen u 560 tona materijala.

Aviationtag, kompanija iz Kelna, koja se bavi proizvodnjom suvenira od rashodovanih aviona, najavila je početak proizvodnje 7.000 komada specijalnih, memorijalnih privezaka od materijala sa isečenog prvog A380. Svi privesci su razgrabljeni u samo 48 sati od kada su pušteni u pretprodaju, a proizvođač upozorava na kašnjenje sa dostavom, s obzirom da je broj porudžbina bio iznad svih očekivanja. Zbog velikog interesovanja, Aviationtag se sprema za drugo izdanje, kada će biti isečen još jedan avion Singapore Airlines-a serijskog broja MSN005 (9V-SKB).

Airbus je početkom prošle godine doneo odluku da obustavi proizvodnju ovog modela, što je ubrzalo odluku o penzionisanju prvog aviona. Avioni lete i više od 30 godina, ali je sudbina ovog modela takva da je eto prvi penzionisani imao tek 10 godina staža.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije