Prvi Dreamliner u Lufthansinoj floti nazvan je Berlin

Prvi od 32 aviona Dreamliner stigao je u flotu Lufthanse i nazvan je Berlin – po glavnom gradu Nemačke.

Datum / Date: 26.10.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Lufthansa

Glavni grad Nemačke dobio je novog letećeg ambasadora. Prvi Boeing 787-9 u floti nacionalne aviokompanije Lufthansa nazvan je “Berlin” na svečanosti na aerodromu Berlin Brandenburg, kojoj je prisustvovala i gradonačelnica Franzicka Giffey.

Carsten Spohr, predsednik izvršnog odbora i generalni direktor Lufthanse je izjavio da je prvi Dreamliner u Lufthansinoj floti nazvan po Berlinu, zato što kompanija ima specijalne veze sa glavnim gradom. Lufthansa je uvek bila partner Berlinu od kad je osnovana 1926. “Sa novim Boeingom 787, ponosno ćemo nositi ime nemačke prestonice širom sveta”, izjavio je Spohr.

Lufthansa je osnovana u Berlinu 6. januara 1926. i u tom gradu je bilo sedište kompanije sve do 1945. Nakon toga, samo su izabrane aviokompanije iz savezničkih zemalja mogle da lete do Zapadnog Berlina, sve do njegovog ujedinjenja 1990. Danas je Lufthansa najveća aviokompanija koja saobraća sa berlinskog aerodroma.

Novi avion, koji nosi registarsku oznaku D-ABPA će biti u saobraćaju od decembra na liniji od Frankfurta od Njujorka (Newark, EWR), a prvi komercijalni let obavio je 19. oktobra od Frankfurta do Minhena, nakon čega će tri puta dnevno povezivati Berlin sa gradovima u Nemačkoj, kako bi se predstavio naciji.

U narednih pet godina Lufthansa očekuje isporuku 32 nova aviona Boeing 787-9 poznata kao Dreamliner.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije