Prvi probni let novog Airbus-ovog aviona A321LR

Airbus je krajem januara u Hamburgu uspešno obavio prvi test let nove verzije uskotrupnog aviona A321LR.

Datum / Date: 07.02.2018.

Autor / Author: Aviatica

An Airbus A321LR takes off during a presentation of the company's new long range aircraft in Hamburg-Finkenwerder, Germany, January 31, 2018. REUTERS/Fabian Bimmer

A321LR je novi model aviona koji Airbus upravo razvija. Krajem januara na aerodromu Finkenwerder u Hamburgu uspešno je obavljen prvi probni let ovog aviona.

Avion je najnovija (neo) verzija najvećeg Airbus-ovog uskotrupnog aviona A321 sa produženim doletom (LR). Potrebno je skoro 100 sati probnih letova, uključujući i letove preko Atlantika pre nego što ovaj model dobije potrebne sertifikate koje izdaju EASA i FAA kako bi mogao da bude uključen u saobraćaj.

Najveća novost kod ovog modela je njegov trup koji je najširi od svih uskotrupnih aviona što će omogućiti veći komfor putnika. Njegova kabina će biti reorganizovana tako da može da primi do 240 putnika, a tehničke karakteristike će omogućiti duži dolet pa će ovaj avion moći da se koristi i za dugolinijski i interkontintentalni saobraćaj.  Zahvaljujući dodatom trećem rezervoaru avion će moći da leti do 4000 nautičkih milja (7.400km) pa će tako biti moguće povezivanje Zapadne Evrope sa Severoistokom SAD, na primer.

Osim ovih osnovnih novih karakteristika avion A321LR će odlikovati sve najsavremenije Airbus-ove tehnološke inovacije koje krase „neo“ seriju aviona. Biće smanjena potrošnja goriva za 20%. Test avion opremljen je motorima CFM Leap 1-A.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije