Pura vida – život kakav treba da bude

Kostarikanci veruju da je pravi život, pura vida, kako ga nazivaju, opušten život bez stresa u kome treba maksimalno uživati.

Datum / Date: 16.02.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Pixabay

Da li ste ikada čuli za izraz „pura vida“ i znate li šta on znači? U bukvalnom prevodu, to je „pravi život“, „čisti život“, ali ovaj izraz ima i mnogo dublje značenje. „Pura vida“ je način života Kostarikanaca, ali i njihova filozofija življenja. „Pura vida“ je ono što je Kostarikance učinilo jednom od najsrećnijih nacija na svetu.

„Pura vida“ se zasniva pre svega na odsustvu stresa – Kostarikancima nije jasno zašto se stanci toliko nerviraju oko gluposti. Njihov način života zahteva da se stvarima pristupa opušteno i sa dozom optimizma čak i u situacijama koje ne deluju nimalo dobro. Kostarikanci veruju da je život lep i da treba biti zahvalan na onome što imamo.

Naravno, u stvaranju ovakvog načina života veliki uticaj je imala i priroda – iako manja od Srbije, Kostarika ima čak 27 nacionalnih parkova i na tom prostoru živi 500000 životinjskih vrsta. Ova predivna država ima i planine i plaže, a izlazi na istoku na Karipsko more, a na zapadu na Tihi okean. Kostarikanci ne samo da znaju da uživaju, nego i te kako imaju u čemu da uživaju.

Kao što se može pretpostaviti, ljudi koji žive po pravilima „pura vide“i nisu naročito voljni da idu u rat. Kostarika je još 1949. ukinula vojsku i taj novac preusmerila na obrazovanje. Danas imaju 97% pismenog stanovništva, reklo bi se da im je plan savršeno uspeo. „Pura vida“ ima i svoje negativne strane, kako nigde ne žure, Kostarikanci baš i ne mare da imaju dobre puteve. Polako, ali sigurno, svugde se stigne. A koliko im dobro ide s tom filozofijom života, najbolje se vidi po tome što im je životni vek preko 80 godina, a poluostrvo Nikoja je čuveno po tome što mnogi stanovnici prebace i stotu godinu života.

Ukoliko želite da upoznate ovaj neverovatni narod i njegov jedinstveni način života, kupite avio-kartu dok je na sniženju i tako uštedite novac. Naime, u KLM-ovoj Dream Deals promotivnoj kampanji cena povratne karte iz Beograda sa svim uključenim taksama iznosi 92 783 dinara. Dream Deals akcija traje od 10. do 24. februara, a za više detalja posetite KLM-ov sajt

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije