Problemi sa avio-saobraćajem u Ukrajini zbog pretnji ratom

KLM suspendovao letove do Ukrajine, avio-kompanije menjaju redove letenja i rute da bi izbegle ukrajinski vazdušni prostor.

Datum / Date: 14.02.2022.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Aerodrom Kijev

Holandska avio-kompanija KLM je prva koja je suspendovala letove do Ukrajine usled rastućih tenzija i mogućnosti izbijanja ratnog sukoba ove zemlje sa Rusijom.

Letovi između Amsterdama i Kijeva suspendovani su od 12. februara 2022. pozivajući se na bezbednosne procene i na crvenu uzbunu za putovanja u Ukrajinu. U saopštenju kompanije se navodi da nije poznato kada bi letovi mogli biti ponovo pokrenuti. KLM od 2014. ne leti do Istočne Ukrajine i Krima niti vrši prelet preko ovih teritorija.

Te godine u julu, oboren je putnički avion avio-kompanije Malaysia Airlines koji je leteo od Amsterdama do Džakarte. U nesreći je stradalo preko 300 osoba, a odgovnornost još uvek nije utvrđena. Zapad je za ovaj događaj optužio ruske pobunjenike u oblasti Donjecka, dok je Rusija sa druge strane tvrdila da je avion oborila ukrajinska vojska.

Od tog trenutka uvedena je zabrana preleta putničkih aviona iznad teritorije jugoistočne Ukrajine.

Sa najnovijim dešavanjima, vlasnici aviona, lizorske kompanije, izdale su hitnu zabranu korišćenja aviona koji su u njihovom vlasništvu, a lete za brojne avio-kompanije, da se avioni koriste za letove do Ukrajine. Tako se desilo da ukrajinska avio-kompanija SkyUp nije mogla da spusti avion u Kijev već je obavila prinudno sletanje u Kišinjev. Avion je obavljao let od Madere do Kijeva, ali je po nalogu njegovog vlasnika, irske kompanije, zabranjeno korišćenje aviona do Ukrajine.

Osim KLM-a, druge avio-kompanije još uvek održavaju linije do ukrajinskih destinacija, ali je neizvesnost velika i može se očekivati da će u narednim danima doći do novih otkazivanja. Ryanair je nastavio da leti do Ukrajine ali je značajno smanjio broj letova, što je posledica i izdavanja zvanične preporuke britanskih vlasti da se obustave putovanja u ovu zemlju.

Povodom nestabilnosti u Ukrajini oglasile su se i avio-kompanije LOT i Wizz Air, koje su izjavile da nastavljaju sa letovima, ali da pažljivo prate razvoj događaja i da su spremne da odmah reaguju suspenzijom ukoliko to bude potrebno.

Još tokom januara su mnoge avio-kompanije koje su obavljale prekonoćne letove do Kijeva izvršile promenu reda letenja, tako da njihovi avioni i posade ne provode noć na aerodromu u Kijevu, već se vraćaju odmah po sletanju. Osim KLM-a tada su ove izmene napravili i SWISS i Austrian Airlines.

Avio-kompanije takođe izbegavaju prelet preko Ukrajine. Ova ruta je posebno značajna za letove između Evrope i Azije, pa su kompanije koje su ranije koristile vazdušni prostor Ukrajine sada prinuđene da idu zaobilaznim rutama.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije