Putovanje avionom i zdravlje su u neraskidivoj vezi

Letenje nije prirodno za čoveka pa je zato odnos čovekovog zdravlja i letenja avionom dvostrano oštar.

Datum / Date: 24.10.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Emirates

Upravo smo svedoci jednog veoma nezgodnog, gotovo patološkog odnosa između avio-saobraćaja i čovekovog zdravlja. To je kao u onoj priči o dva ježa koja moraju da se zgreju tokom hladne zime i da se pribiju jedan uz drugog ali moraju da paze na svoje bodlje. Tako i ovde – putovanje avionom nam je neophodno, ali koliko (i kako) smemo da ga koristimo, a da se uzajamno ne povredimo.

Vidimo kako je pandemija koronavirusa gotovo uništila avio-saobraćaj i turizam, a ujedno bez ikakve sumnje možemo da tvrdimo da bez avio-saobraćaja ne bi bi bilo pandemije, ili bi ona bila daleko sporija i slabija nego što je sada.

Bilo je samo pitanje dana kada će se virus iz kineskog Vuhana proširiti širom sveta u pravcima kretanja aviona sa tamošnjeg aerodroma. Virus je u Milano stigao avionom, dalje se širio kopnom, ali je ka ostalim delovima sveta i udaljenim kontinentima ponovo nastavio svoje putovanje avionom. Tako je za samo nekoliko nedelja stigao u Severnu Ameriku, a ubrzo i u Brazil. Njegovom širenju nije bilo kraja.

Ali hajde da sada stavimo na stranu situaciju sa koronavirusom i da malo razmotrimo uticaj zdravlja na putovanje avionom i obrnuto.

Standardi i procedure u avio-saobraćaju su pravljeni i usvojeni na osnovu zdravog putnika i putnika bez bilo kakvih zdravstvenih i fizičkih poteškoća. Svako odstupanje od tog standarda povlači za sobom brojne komplikacije za putovanje avionom. Da li pravila koja načelno važe za sve putnike važe i za trudnice, osobe sa posebnim potrebama i invaliditetom, putnike sa raznim hroničnim bolestima. Naravno da ne. Zato morate da pazite kad kupujete kartu za let, a najbolje je da u slučaju da odstupate od uobičajenog pozovete svog avio agenta i da tako osigurate da ćete dobiti kartu usklađenu sa svojim potrebama. Profesionalni agenti sa sajta Avio.rs znaju sve obavezne procedure i uz njihovu pomoć nećete morati da brinete o bilo čemu.

Trudnice

Foto: Austrian

Da li ste znali da trudnice ne mogu baš uvek da lete. Dve nedelje pre termina porođaja neće biti primljene ni na jedan let bilo koje aviokompanije u svetu. Slobodno mogu da lete samo trudnice do 32. nedelje trudnoće i to pod uslovom da nose samo jedno dete. Ako ih u stomaku ima dvoje ili više onda se ovaj prag snižava za čitava dva meseca. Letenje je moguće i trudnicama koje su od četiri do dve nedelje pre termina, ali se tada od njih traži specijalni medicinski formular (MEDIF) koji obavezno popunjava njihov lekar. Nakon porođaja mlade majke zajedno sa svojom bebom takođe ne mogu da stupe u putničku kabinu dok ne prođu dve nedelje, kod retkih kompanija je ova granica spuštena na nedelju dana.

Nepokretne osobe i osobe sa otežanim kretanjem

Foto: Austrian

Agenti sa sajta Avio.rs tačno će znati svaku pojedinost u vezi sa kupovinom karte za osobe koje imaju problem sa kretanjem ili su nepokretne. Kretanje uz pomoć kolica je moguće na aerodromu i prilikom ukrcavanja u avion, ali ne i u samoj kabini. Zato se osobama sa kolicima savetuje da putuju u pratnji ili da uz kupovinu avio karte zatraže specijalnu asistenciju od aviokompanije. Na aerodromima se ova pomoć može pozvati i direktno putem interfona postavljenih ispred i unutar terminala, ali je najbolje da se pomoć zemaljskog osoblja zatraži još prilikom kupovine avio karte. Postoje određena tehnička ograničenja u pogledu dimenzija i karakteristika kolica. Putnikova kolica se mogu koristiti sve do samog aviona, kada moraju biti sklopljena i uneta u prtljažnik. Za prolaz unutar kabine se koriste posebna uzana kolica, ali putnik mora imati pomoć neke osobe koja će ga smestiti na sedište. Članovi kabinskog osoblja iz više opravdanih razloga ne mogu i ne smeju da pruže takvu vrstu pomoći.

Osobe kojima je potreban kiseonik

Razna medicinska stanja zahtevaju korišćenje dodatnog izvora kiseonika. Putnici koji moraju da budu priključeni na bocu sa kiseonikom moraju da je ponesu sa sobom u putničku kabinu. To je moguće ali uz poštovanje uobičajenih standarda za ručni prtljag. Agenti sa sajta Avio.rs mogu za svoje putnike da naruče boce sa kiseonikom ukoliko je putniku tako lakše. Ova usluga se plaća dodatno prema cenovniku aviokompanije.

Osobe sa oštećenim sluhom ili vidom

Gluve i nagluve osobe kao i potpuno ili delimično slepe osobe imaju pravo na pomoć kabinskog osoblja za razliku od slabo pokretnih osoba. Ova pomoć se, međutim, mora zatražiti unapred jer su kapaciteti kabinskog osoblja ograničeni i mora se paziti na ukupan broj osoba kojima je pomoć potrebna tokom leta. Zato recite svom agentu ako vam takva pomoć treba kako bi vam ona na vreme bila obezbeđena.

Psi vodiči

Slepe osobe koje koriste pse vodiče mogu da putuju zajedno sa njima. Specijalno dresirani psi vodiči putuju potpuno besplatno i sve vreme se nalaze uz svog domaćina u putničkoj kabini. Pravila za prevoz kućnih ljubimaca se ne primenjuju na ovakve pse tako da se ne gleda na njihovu visinu ili težinu i oni ne moraju da budu u boksu. Važno je, ipak, da ovi psi imaju korpu na njušci i potvrdu da su prošli stručnu obuku i dresuru. Slepa osoba sa psom vodičem ipak ne može tek tako da ušeta u avion bez prethodne potvrde rezervacije. Važno je da se ovakvo putovanje na vreme najavi kroz rezervaciju koju mogu da urade avio agenti sa sajta Avio.rs  bez ikakve doplate. Potom aviokompanija treba da odobri takav zahtev jer je ukupan broj pasa (i drugih životinja) unutar putničke kabine ograničen i strogo regulisan kako bi se izbegle nemile scene.

Niko od putnika ne može da zna za sve ove specifične procedure pa čak ni za one koje se tiču baš njega jer svaka aviokompanija ima neke svoje finese i osim uobičajenih pravila propisanih međunarodnim vazduhoplovnim konvencijama one imaju pravo da primenjuju i posebna pravila koja su u skladu sa običajima u njihovim zemljama ili sa tehničkim karakteristikama aviona koje koriste u svojim flotama. Zato je najbolje da se svaki putnik koji ima bilo kakav specijalan zahtev obrati avio agentu i od njega zatraži da posreduje kod aviokompanije i obezbedi mu željenu uslugu na najpovoljniji i najbolji način.

Agenti sa sajta Avio.rs bez ikakve doplate vrše sve ovakve specijalne zahteve. Svaka doplata koju propisuje aviokompanija se naplaćuje preko agenta prilikom kupovine avio karte. Agent će znati i kada vam je potreban MEDIF, pomenuti medicinski formular. Putnici kojima je potrebna specijalna zdravstvena pratnja (medical escort), oni koji su pod terapijom ili im treba dotok kiseonika kao i putnici koji koriste kolica, ali i oni koji su nedavno imali hirušku intervenciju (operaciju) ili komplikovano bolničko lečenje moraju da kod sebe imaju MEDIF. Svaka aviokompanija ima svoje obrasce i potrebno ih je preuzeti (agent će ih pronaći), a lekar ih mora popuniti i overiti pečatom i potpisom.

_______________________________
Napomena: Ovaj članak je promotivni (PR) i sadrži plasiranje proizvoda i usluga. Članak je objavljena na sajtu Aviatica u sklopu sporazuma o medijskoj saradnji sa agencijom Fantast Tourist. Aviatica ne ostvaruje zaradu od ostvarene prodaje.
Naslovna fotografija (C) Emirates
Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije