Qantas preusmerava Kengurovu rutu do Londona preko Singapura

Qantas i Emirates produžili sporazum ali se Qantas povlači iz Dubaija i preusmerava svoje linije ka Londonu preko Singapura i Perta.

Datum / Date: 31.08.2017.

Autor / Author: Aviatica

Iako su Qantas i Emirates produžili važeći sporazum na novih pet godina, Qantas je doneo odluku da se vrati svojoj prethodnoj glavnoj ruti ka Evropi koja vodi preko Singapura.

Kako je objašnjeno u saopštenju za javnost koju je rano jutros izdao Qantas sporazum sa Emiratesom ostaje na snazi ali uz neke značajne izmene.

Linija od Sidneja do Londona (QF1) koja je prethodnih pet godina saobraćala preko Dubaija, od 28. marta 2018. se vraća na svoju staru rutu – preko Singapura. Time će jedan od dva dnevna leta između Sidneja i Singapura koje trenutno održavaju avioni Airbus A330, biti unapređen većim avionom  – Airbus A380.

Druga značajna promena je da će linija od Melburna do Londona koja je imala stop u Dubaiju (QF9) od 28. marta 2018. biti preusmerena na novu rutu preko Perta i umesto aviona Airbus A380 na ovoj liniji će biti angažovan Boeing Dreamliner (787-9). Na novoj liniji Qantas planira da leti čak dva puta dnevno, a to će biti jedina direktna linija između Australije i Evrope. Udaljenost od nešto malo manje od 15.000km, Dreamliner sa kengurom na repu, prelaziće za oko 17 časova u zavisnosti od vremenskih prilika.

Uprkos Qantas-ovom povlačenju iz Dubaija i činjenici da avioni ove kompanije više neće sletati na tamošnji aerodrom na svom putu ka Evropi, partnerstvo sa Emirates-om ostaje na snazi. Qantas će preko jakog codeshare sporazuma sa Emirates-om zadržati Dubai kao jedan od svoja tri transferna čvorišta na putu iz Australije prema ostatku sveta.

Australija i Dubai će ostati povezani sa 77 letova sedmično koje će kao i do sada obavljati Emirates. Adelejd, Brizbejn, Melburn, Pert i Sidnej ostaju u mreži linija Emirates-a, a ti letovi će imati oznake Qantas-a kao i do sada. Putnici australijske aviokompanije koji budu koristili ove letove Emirates-a, moći će u Dubaiju da presedaju na letove ka 33 destinacije Emirates-a u Evropi.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije