Qatar Airways se vraća na stare rute

Nakon što je prekinuta blokada Katara, otvoren je vazdušni prostor na Bliskom istoku za avione Qatar Airways-a.

Datum / Date: 08.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Qatar Airways

Veoma značajan događaj za katarsku aviokompaniju Qatar Airways (QR) desio se 7. januara uveče. Tada je, po prvi put posle tri i po godine, jedan avion ove kompanije zašao u vazdušni prostor susedne Saudijske Arabije. Bio je to let QR1395 na liniji od Dohe do Jonahesburga.

Nakon što je ova država pristala da prekine sa blokadom Katara, pale su i zabrane za saobraćaj uključujući drumski, pomorski i avio saobraćaj. Katar, u potpunosti opkoljen zemljama koje su ga blokirale, našao se u veoma teškoj situaciji kada je optužen da pomaže terorizam i da sarađuje sa Iranom.

Nacionalna aviokompanija ove zemlje, Qatar Airways, imala je na raspolaganju samo uzani severoistočnii koridor za letove sa aerodroma u Dohi što je u značajnoj meri produžavalo putovanje i povećavalo troškove letenja. Ova se kompanija smatra najvećim gubitnikom tokom blokade sa procenjenom štetom od preko pet milijardi dolara.

Qatar Airways je prošle godine pred više arbitražnih tela pokrenuo postupak protiv Saudijske Arabije, Bahreina, UAE i Egipta tražeći nadoknadu štete.

Nezvanično se saznaje da je prilikom pregovora koji su se odvijali u Kuvajtu, postignut dogovor o deblokadi tek nakon što je Qatar Airways pristao da povuče tužbe protiv četiri države regiona.

Osim preleta Qatar Airways planira i povratak na linije u regionu koje je morao da suspenduje pre tri i po godine kada je započela blokada. Prva linija koja će biti obnovljena je od Dohe (DOH) do Rijada (RUH) planira za 11. januar 2021.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije