Avionska nesreća kod Džakarte

U avionu Boeing 737-500 indonežanske aviokompanije Sriwijaya Air koji se srušio kod Džakarte bilo 62 putnika i članova posade.

Datum / Date: 09.01.2021.

Autor / Author: Aviatica

Avion indonežanske aviokompanije Sriwijaya Air (SJ) Boeing 737-500 srušio se danas, 9. januara 2021. u 14.40 po lokalnom vremenu, nekoliko minuta nakon poletanja sa aerodroma Soekarno Hatta (CGK) u Džakarti.

U avionu se nalazilo 56 putnika i šest članova posade i strahuje se da su svi poginuli. Akcija spasavanja je u toku, ali su male šanse da se pronađu preživeli s obzirom na okolnosti avionske nesreće. Među putnicima je bilo sedmoro dece i tri bebe.

Spasao ga test na koronu
Jedan putnik koji je imao kartu za let SJ182 nije mogao da se ukrca jer mu test na koronavirus Covid-19 koji je radio na aerodromu pred poletanje nije bio gotov. On je negativan test dobio odmah nakon što je avion poleteo, a samo nekoliko minuta pre nego što je avion nestao sa radara.

Kako su javili indonežanski mediji, kontakt sa avionom je izgubljen četiri minuta nakon poletanja, kada je on dostigao visinu od 3.300 metara i nakad toga se iznenada sunovratio u Javansko more nedaleko od ostrva Lancang.

Avion se neverovatnom brzinom od 439 km/h zario u more nakon samo 25 sekundi što ukazuje na neki dramatičan događaj na visini sa koje je krenuo da pada. Lokalni ribari koji su se našli u blizini mesta nesreće tvrde da su čuli dve eksplozije, a potom su videli delove aviona kako padaju u vodu. Odmah nakon nesreće iz mora su izvučeni delovi aviona, sedišta, odeće putnika.

Nesreća se dogodila na letu SJ182 od glavnog grada Indonezije, Džakarte (CGK) do grada Pontianak (PNK), prestonice pokrajine Zapadni Kalimantan na ostrvu Borneo (Kalimantan). Avion koji se srušio je Boeing-ov model 737-500, registarske oznake PK-CLC, star nepunih 27 godina.

Sriwijaya Air

Indonežanska aviokompanija Sriwijaya Air (SJ/SJY) osnovana je 2003. godine i glavna baza joj je na aerodromu u Džakarti. Obavlja domaći saobraćaj na 14 redovnih linija, dok je jedina međunarodna linija do Istočnog Timora, nezavisne države na ostrvu Timor, koja je nekada bila deo Indonezije. U floti ima 18 Boeing-ovih aviona: 5 aviona 737-500, među kojima je i ovaj koji se srušio, 11 aviona 737-800 i dva 737-900ER.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije