Qatar Airways uspostavio najduži let na svetu između Dohe i Oklanda

Qatar Airways je preuzeo titulu za najduži putnički let na svetu uspostavljanjem linije između Dohe i Oklanda.

Datum / Date: 06.02.2017.

Autor / Author: Aviatica

Najduži let na svetu mereno ortodromom (najkraći put između dve tačke na zamljinoj kugli) uspostavljen je 5. februara na novoustanovljenoj ruti između katarskog glavnog grada Dohe (DOH) i Oklanda (Auckland, AKL), najvećeg grada na Novom Zelandu.

Novu liniju koja povezuje dva grada udaljena 14.534km uspostavila je avio-kompanija Qatar Airways (QR) i na taj način je preuzela titulu za najduži let na svetu od Emirates-a sa linijom od Dubaija (DXB) do Oklanda koja je kraća za oko 300km.

Let iz Dohe do Oklanda trajao je 16 sati i 15 minuta, ali će avionu u povratku biti potrebno čak 17 i po sati da se vrati na svoj matični aerodrom.

Na ovom letu Qatar Airways je angažovao avion Boeing 777-200LR sa 259 putničkih mesta, od čega 42 u biznis klasi i 217 u ekonomskoj klasi. Linija će se održavati svakodnevno. Avion će iz Dohe poletati u 2:50 ujutro. Dolazak u Okland je u 5 sati ujutro narednog dana). Povratak sa Novog Zelanda je u 14:40 po lokalnom vremenu, a dolazak u Dohu u 22:10.

Posadu aviona na najdužem letu na svetu čini četiri pilota i 15 članova kabinskog osoblja. Tokom leta posluženo je više od 1000 obroka, preko 2000 hladnih napitaka i 1100 šolja kafe ili čaja.

Očekuje se da će titulu za najduži let na svetu Qatar Airways držati tek godinu dana, kada bi Singapore Airlines trebalo da je preuzme uspostavljanjem direktnog leta između Singapura i Njujorka početkom naredne godine.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije