Qatar Airways zatvara beogradsku kancelariju ali linija do Dohe ostaje

Da li se Qatar Airways povlači iz našeg regiona nakon što se gase Sarajevo i Skoplje, Zagreb ostaje sa jednim letom, a beogradska kancelarija se zatvara.

Datum / Date: 12.10.2020.

Autor / Author: Aviatica

Foto: Doha financial center skyline at sunrise, Qatar / Qatar Airways

Prema nezvaničnim informacijama, aviokompanija Qatar Airways je donela odluku da zatvori svoje predstavništvu u Beogradu.

Kancelarija koja se nalazi u Knez Mihailovoj 30 se zatvara od 31. decembra 2020. a nakon tog datuma u Beogradu će ostati samo nekoliko radnika zaduženih za prihvat i otpremu aviona na aerodromu.

Niko iz predstavništva ove kompanije u Beogradu nije želeo da potvrdi ili komentariše ova saznanja, a odgovor na pitanje o zatvaranju kancelarije izbegla je da nam da i predstavnica kompanije za medije Zahra Ahmed.

„Mogu da potvrdim, kako se to može videti i u zimskom redu letenja, da Qatar Airways trenutno održava tri leta nedeljno do Beograda i da nemamo plan da prekinemo sa letovima“, bilo je sve što je Ahmed odgovorila na naša pitanja o zatvaranju kancelarije.

Ova kompanija je još pre krize izazvane koronavirusom počela sa zatvaranjem kancelarija po Evropi. Prema nezvaničnim informacijama, plan kompanije je da u Evropi zadrži samo pet kancelarija koji će imati funkciju regionalnih prodajnih predstavništva za više zemalja. Navodno bi, prema tom planu, kancelarija u Rimu bila zadužena za tržište Srbije.

Sarajevo i Skoplje bez letova do aprila 2021.

Još u maju prilikom najave obnavljanja saobraćajanakon prvog talasa koronavirusa, Qatar Airways je krajem septembra potvrdio da linije do Sarajeva i Skoplja neće biti vraćene sve do zimskog reda letenja koji počinje 25. oktobra. Međutim prema najnovijim informacijama ove dve linije su suspendovane sve do kraja marta naredne godine, kada bi trebalo da budu obnovljene.

Predstavništvo ove kompanije u Skoplju je zatvoreno još 20. januara 2020. pre nego što je izbila kriza sa koronavirusom. Makedonski mediji su tada pisali da će u Skoplju ostati samo kancelarija na aerodromu. Nismo uspeli da saznamo kakva je sudbina sarajevske kancelarije.

Problemi sa linijom do Zagreba

Kako piše hrvatski portal CroatiaWeek, Qatar Airways je otkazao dva od tri nedeljna leta na relaciji Doha – Zagreb. Kompanija je sve do 10. oktobra obavljala tri leta nedeljno (ponedeljkom, sredom i petkom), a od sada će biti samo jedan let nedeljno – petkom, s tim da će i on biti preskočen u poslednjoj nedelji oktobra.

Kako piše CroatiaWeek, ova će se linija vratiti na prethodni plan sa tri leta nedeljno već od novembra, ali, navode oni, nije sigurno da će svi letovi koji su i planirani biti obavljeni. U komentaru se čak iskazuje sumnja da bi Qatar Airways mogao kompletno da se povuče iz Zagreba. Pre korona-krize, ova je kompanija obavljala čak dva leta dnevno na liniji Zagreb – Doha.

Linija do Dohe je trenutno jedina ka regionu Bliskog istoka, nakon što su aviokompanije Emirates i flydubai saopštile da privremeno ukidaju letove od Dubaija do hrvatske prestonice.

Pratite nas na Facebook-u da biste uvek saznali najnovije vesti iz avijacije